Зменшують людський фактор у будівництві: топ-5 нововведень ДІАМ за останні півроку

Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ) протягом останніх шести місяців запровадила декілька важливих нововведень, спрямованих на боротьбу з корупцією та поліпшення процесів у будівництві.

Про це розповіли у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України. Зазначається, що зміни, введені ДІАМ, зменшують вплив людського фактору та пришвидшують процес опрацювання документів.

ТОП-5 цифрових інновацій за останніх півроку виглядає так:

  • Автоматичний розподіл інспекторів для проведення огляду. Нововведення передбачає автоматичне призначення інспекторів, що робить процес огляду більш об'єктивним і швидким;
  • Автоматична реєстрація повідомлення про початок виконання будівельних робіт. Це забезпечує швидку і точну реєстрацію початку будівництва проєктів;
  • Автоматичні перевірки дозволу на виконання будівельних робіт. Це має мінімізувати кількість відмов за допомогою автоматичним підказкам які система надає замовнику у процесі подачі документів. Якщо пакет поданих документів не відповідає вимогам, система автоматично блокує можливість подати заявку і підказує, як усунути недоліки.
  • Стандартизовані відмови. Ініціатива передбачає, що у випадку відмови, підстава обирається із затвердженого узагальненого та узгодженого із законодавством списку. Це не дозволить “пройти” необґрунтованим та надуманим причинам для відмов, що створювали корупційні ризики.
  • Автоматичне заповнення відомостей. Цим нововведенням спощено та автоматизовану прийом документів у замовників будівництва адміністраторами ЦНАП шляхом скорочення даних, що скорочує час на опрацювання паперів.

Лідер польського будівельного ринку в Україні

Раніше ми розповідали, що лідер польського будівельного ринку компанія Budimex вважає Україну цікавим для себе ринком у довгостроковій перспективі.

Про це заявив член правління Budimex Цезарій Лисенко. За його словами, для виходу на український ринок компанії потрібно, щоб він був прозорим, а також щоб в країні закінчилася війна, тож це питання довгострокової перспективи, а не року-двух.

У цьому аспекті ми очікуємо, що український ринок зміниться в плані прозорості, а безпека людей і компанії – це питання припинення бойових дій. Це дві умови, щоб Budimex міг з'явитися на українському ринку, – додав член правління.

Читайте також: В Україні запрацювала реєстрація спеціальних майнових прав на майбутні обʼєкти нерухомості

Детальніше про плани Budimex та їхню діяльність, читайте в матеріалі.

Міністерство відновлення