MIGA та DFC фіналізують шість українських проєктів по страхуванню від воєнних ризиків

Міжнародне страхове агентство MIGA та американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку DFC фіналізують шість українських проєктів.

Йдеться про кейси, співставні з нещодавнім наданням страхування від воєнних ризиків львівському індустріальному парку Dragon Capital Томаша Фіали, який отримав покриття воєнних ризиків від MIGA на 9,2 млн. доларів. Про це в інтерв’ю Forbes розповіла міністерка економіки Юлія Свириденко.

У планах агентства Світового банку MIGA ще два проєкти на території України, а у DFC - чотири. За словами Свириденко, вони вже на фінальній стадії.

Ми не можемо озвучувати умови угод до їх завершення. Але це співставне фінансування до вже реалізованого проєкту, – зазначила міністерка.

Вона додала, що Європейський банк реконструкції та розвитку працює над створенням спеціального фонду страхування майна в дорозі та на складах від воєнних ризиків. Наразі свою участь підтвердили вісім донорів на суму близько 200 млн євро.

Проєкти страхування MIGA та DFC передбачають складні процедури due diligence (укр - належна обачність).

Йдеться зокрема про наявність:

  • аудитованої звітності за міжнародними стандартами;
  • ESG-звітності;
  • аналізу бізнес-планів.

Кількість використаного фінансування залежить від наявності у бізнесу готових проєктів. Не всі проєкти проходять внутрішній комплаєнс. Частина потенційних інвесторів шукають альтернативні варіанти, – уточнила Юлія Свириденко.

Покриття воєнних ризиків для своїх компанії надають експортно-кредитні агентства Франції, Британії, Італії, Німеччини, Швеції, Іспанії, Австрії, Данії, Ізраїлю, Нідерландів, Польщі. Це підвищує шанси на вхід компаній цих країн в Україну.

Механізм для українських інвесторів

Для створення чогось схожого для вітчизняних інвесторів, потрібно змінити українське законодавство.

Читайте також: Агентство Світового банку застрахувало M10 Lviv Industrial Park від воєнних ризиків

Наразі у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №9015, який розширює мандат українського ЕКА на страхування військових ризиків.

Також планується розширення механізму страхування суден для вивезення продукції на експорт.