Цікаве за тиждень (29 жовтня). Рекордний індекс самопочуття ритейлу (RWBI), “Епіцентр” поглинає Intersport та інше

Українська Рада Торгових Центрів зібрала найцікавіші новини комерційної нерухомості, девелопменту та ритейлу за тиждень, з 23 по 29 жовтня.

Індекс самопочуття ритейлу (RWBI) у вересні

Показник Індексу самопочуття ритейлу (RWBI) в Україні у вересні 2023 року продемонстрував зростання до 29,3 пунктів, що на 0,5 пункти вище серпневого показника. Вересневий показник повторив пік грудня 2022 року, що є максимальним показником RWBI з початку повномасштабного вторгнення.

Індекс самопочуття ритейлу (Retail Well-Being Index – скорочено RWBI) розроблено в 2020 р. Українською Радою Торгових Центрів, він дозволяє в динаміці відстежувати рівень самопочуття ритейлу, враховуючи такі показники, як відвідуваність торгових центрів, вакантність площ в ТЦ та рівень ставок оренди. В пілотному режимі RWBI відстежується з серпня 2021 р.

Як виглядає RWBI в динаміці, дивіться в інфографіці.

Власники “Епіцентру” Гереги отримали дозвіл на поглинання мережі Intersport Polska

Управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів Польщі дозволило власникам української мережі "Епіцентр" Галині та Олександру Герегам поглинути польського ритейлера Intersport. Intersport отримає 10 млн євро на відкриття нових магазинів і модернізацію вже існуючих точок.

Контроль над Intersport Polska Гереги отримають через дочірні компанії ТОВ "Епіцентр К" і Paravita Holding Limited.

Ритейлер перебуває у досить скрутному становищі, з квітня 2022-го по березень 2023-го спортивний ритейлер отримав чистий збиток у розмірі 12,8 млн злотих, а чистий дохід склав 239 457 злотих. Детальніше про стан компанії, читайте в матеріалі.

В Україну заходить польський бренд одягу Greenpoint

Компанія планує відкрити в Україні 20 франчайзингових магазинів у 2024 році, повідомили в Retail & Development Advisor (RDA), яка виступає ексклюзивним агентом і партнером бренду в Україні.

Саме Україна стане першим закордонним ринком ритейлера, де будуть представлені фізичні магазини. Компанія передусім зацікавлена у відкритті магазинів в торговельних центрах, оскільки цей формат є зрозумілішим для керівництва.

Водночас бренд готовий розглядати й приміщення в стріт-ритейлі, якщо вони відповідатимуть вимогам Greenpoint.Це має бути головна торгова вулиця з великим потоком покупців, а приміщення обов’язково на першому поверсі з вікном та входом з головної магістралі.

Детальніше про умови франшизи читайте в нашому матеріалі.

Індекс споживчих настроїв українців впав у вересні

Індекс споживчих настроїв українців у вересні знизився на 2,1 пункти і становив 82,8 пункти (за шкалою від 0 до 200), свідчать дані дослідження агентства Info Sapiens. Зазначається, що у вересні зменшився показник як індексу поточного становища, так і індексу економічних очікувань.

Водночас спостерігається збільшення індексу девальваційних очікувань, порівняно з попереднім місяцем. Загалом, починаючи з червня 2023 року, спостерігається тенденція до стабілізації споживчих настроїв.

Індекс поточного становища (ІТП) у вересні знизився на 2,7 п. до 53,9 пунктів, а індекс поточного особистого матеріального становища зріс на 0,9 п. до 50,9 пунктів.

Найсильніше знизився індекс доцільності великих покупок (на 6,4 п.) до 56,9 пунктів, детальніше про інші показники розповідаємо тут.

У ТРЦ Nikolsky відновили найбільший купол України

Найбільший купол в Україні, що був пошкоджений під час ракетного удару, відновлено. Загальна площа світлопрозорих конструкцій купола у ТРЦ Nikolsky становить 3200 кв. м.

Роботи по відновленню купола були виконані у рекордно короткий термін. Розпочали 22 вересня та завершили 14 жовтня. В процесі відновлення були використані сучасні високоякісні матеріали та комплектуючі відомої німецької компанії Temme//Obermeier GmbH. Роботи виконувались фахівцями компанії "АПРІОРА" (Україна), - розповідає Максим Гаврюшин, операційний директор компанії Budhouse Group, яка є девелопером ТРЦ Nikolsky.

Читайте також: Співвласник EVA та Varus Руслан Шостак створив корпорацію “Тервін” для об’єднання усіх активів

Як виглядає відновлений купол харківського ТРЦ, дивіться в матеріалі.