Цікаве за тиждень (22 жовтня). МЗС працює над поверненням Zara, пільговий еквайринг для ритейлерів та інше

Українська Рада Торгових Центрів зібрала найцікавіші новини комерційної нерухомості, девелопменту та ритейлу за тиждень, з 16 по 22 жовтня.

МЗС працює над поверненням в Україну відомих міжнародних брендів

Йдеться про IKEA, H&M і Zara та інші "базові бренди”, розповів очільник відомства Дмитро Кулеба в інтерв’ю журналістці Наталії Мосейчук.

 Я вважаю, що чим більше тут буде бізнесу, тим більше впевненості в перемозі України це додаватиме, тим більше люди в Україні зможуть отримувати якісні товари і послуги. Так, це теж наша робота, – сказав голова МЗС.

Кулеба нагадав, що минулого року МЗС допомогло повернути в країну американську мережу ресторанів швидкого харчування McDonald's, наразі компанія має вже 90 працюючих ресторанів в Україні.

Детальніше про те, як це вдалося, читайте в матеріалі.

Топ-10 продуктових ритейлерів за кількістю точок та темпами відкриттів

Дослідницька компанія GT Partners Ukraine підготувала черговий звіт щодо українського ринку ритейлу. У ньому експерти проаналізували головні тренди першої половини 2023 року, кількість магазинів, яку вдалося відкрити мережам, регіони, у які вони почали експансію та інше.

Зазначається, що перша десятка FMCG-операторів України за загальною кількістю магазинів майже не змінилася. Попри понесені від війни втрати великі оператори змогли встояти та продовжили розвиток навіть на півдні та сході країни.

У першій десятці гравців продовольчого ритейлу за кількістю торговельних точок станом на червень 2023 року, трійка лідерів залишається незмінною - АТБ (Дніпро), Fozzy Group (Київ) та VolWest Retail (Луцьк). А як розподілились місця далі, дивіться в інфографіці.

Українські ритейлери прийматимуть оплату картками за пільговими тарифами

Українські ритейлери і надалі прийматимуть оплату банківськими картами за пільговими тарифами. Рішення, яке відповідає нагальним потребам галузі, підтримали усі учасники ринку, зокрема провідні банки та платіжні системи.

Пільгові умови на еквайринг діятимуть щонайменше до кінця війни, розповів керівник напрямку торгового еквайрингу ПриватБанку Сергій Макаренко.

Він наголосив, що скасування комісій за еквайринг у перші дні війни та подальше встановлення пільгових тарифів було цілеспрямованим рішенням банку, направленим на підтримку бізнесу та людей. 

Реконцепція Blockbuster Mall

Нове відкриття столичного ТРЦ Blockbuster Mall відбудеться 1 грудня. Після реконцепції планується планується запустити 100 тис. кв. м торговельної площі, розповів голова правління Mandarin Plaza, що управляє ТРЦ Lavina Mall, Blockbuster Mall та низкою інших проєктів, Олександр Черніцький.

За його словами, реконцепція є вимогою часу, адже ТРЦ не встиг повноцінно попрацювати після відкриття у 2019-му. В оновленому ТРЦ територію розділили за тематичними зонами: дитяча, спортивна, масмаркет тощо.

В Blockbuster Mall з’являться магазини H&M і Mango, ці всесвітньо відомі ритейлери вже завершують ремонт у приміщеннях, а також Click, Allo, Goldі, "Всі. Свої" Yabluko, Tally Weijl, Giardini, Pull Love, Ideashop, Mood, Adams, D&P, Kleo та інші бренди.

Детальніше про всі етапи реконцепції, читайте в матеріалі.

Дефіцит зовнішньої торгівлі в Україні за дев’ять місяців сягнув 19,5 млрд доларів

За період з січня по вересень 2023 року в Україну імпортували товарів на суму 46,6 млрд доларів, а експортували на 27,1 млрд доларів. Відповідно, дефіцит зовнішньої торгівлі за 9 місяців склав 19,5 млрд доларів, свідчать дані Державної митної служби України.

При цьому оподаткований імпорт становить 38,3 млрд дол, що дорівнює 82% загальних обсягів імпортованих товарів.

Читайте також: “Епіцентр” показав проєкт нового ТЦ у Чернігові: яким він буде (фото)

Податкове навантаження на 1 кг оподаткованого імпорту у зазначений період становило 0,48 дол/кг, що на 47% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Детальніше про географічний розподіл та найбільш популярні категорії імпортованих та експортованих товарів, читайте в матеріалі.