Запобігання помилкам та економія: як штучний інтелект допомагає у сфері нерухомості та будівництва

Більшість з нас використовує штучний інтелект у повсякденному житті навіть якщо не задумуються про це. Це і чат-боти, і системи рекомендацій, що пропонують нам той чи інший контент у соцмережах, і безліч інших нейромереж.

А чи може штучний інтелект використовуватись у сфері нерухомості та будівництва? Про це у колонці для ЕП розповів девелопер, громадський діяч, депутат Львівської міської ради Назарій Бербека. Українська Рада Торгових Центрів пропонує головне у своєму матеріалі.

ШІ у інших галузях

В Україні нейромережі використовуються так само активно, як і в усьому світі, за словами Назарія Бербека, у будь-якій великій галузі є якась його форма.

Звісно, деякі сфери залучають штучний інтелект більше, ніж інші і інколи ми навіть не знаємо, де саме він використовується. Експерт навів кілька прикладів використання ШІ у різних галузях.

Наприклад, ШІ досяг експертного рівня в діагностиці, зокрема у питанні захворювань серцево-судинної системи, онкології, хвороб очей, небезпечних інфекцій та вікових хвороб. 

У Львові компанія Unlimited Tomorrow разом з Національним реабілітаційним центром "Незламні" та іншими партнерами створює протези за допомогою розумних алгоритмів ШІ. 

Штучний інтелект може аналізувати роботи художників, музикантів та письменників. На основі аналізу він здатний писати картини, музику або літературний твір. Нещодавно український анонімний реп-виконавець Krechet створив музичний альбом, де музика, обкладинка та кліпи згенеровані штучним інтелектом, а тексти усіх пісень – чатом GPT, - розповідає Назарій Бербека.

Штучний інтелект у нерухомості та будівництві

У цій сфері штучний інтелект також використовується дуже активно, одним з найпопулярніших продуктів сьогодні є смарт-хаус, тобто система “розумний будинок”, яка стежить за безпекою, кліматом, контролює стан мереж, витрату ресурсів тощо. 

Упевнений, з 2023 року використання штучного інтелекту в будівництві лише зростатиме. І йдеться не тільки про допоміжні функції, але й про основні. Завдяки здатності вчитися, вирішувати проблеми та бачити певні закономірності, ШІ зможе вносити зміни у проєктування, будівництво та загалом в експлуатацію будівель, - додав Бербека.

Він також додав, що штучний інтелект дає безліч переваг, зокрема найкраще планування та складання графіків проєктів, зниження вартості, посилення безпеки на будівництві тощо.

Прогнозування ситуації на будівництві

Штучний інтелект завдяки симуляційним механізмам та предиктивним можливостям здатен виявляти аномалії в процесах будівництва. У такий спосіб нейромережі зменшують дорогі помилки та поліпшують рівень охорони праці.

Адже будмайданчик є небезпечним для роботи місцем, де кількість нещасних випадків вп’ятеро більша, ніж у інших галузях.

Можливість розрахувати чи спрогнозувати нещасні випадки допоможе врятувати життя та заощадити кошти.

Для цього штучний інтелект використовують у Бостоні. Компанії Suffolk та SmartVid працюють над системою комп’ютерного прогнозування, яка опрацьовує зображення будівельних майданчиків та записи про нещасні випадки чи аварії. 

За допомогою зібраних даних і моніторингу на новий будмайданчик накладають певні спроектовані ситуації, що можуть призвести до аварій (наприклад, будівельник був без рукавиць чи шолома). Так девелопери можуть впливати на роботу своїх працівників та запобігати суттєвим перевитратам, - пояснює експерт.

Читайте також: Вартість будівельно-монтажних робіт зросла на 35% з початку 2023-го – чого чекати до кінця року

Крім того, штучний інтелект здатен вже зараз допомогти в аналізі енергоспоживання, покращення енергоефективності будівель, моніторингу використання матеріалів та скорочення відходів на будмайданчику, резюмував автор колонки.