Компанії Герег 8 років платили зарплату ексдиректору “Епіцентру” в окупованій Макіївці – розслідування

Компанії "Епіцентр" і "Нова лінія" Олександра і Галини Герег 8 років виплачували зарплату ексдиректору гіпермаркету "Епіцентр" у Макіївці Геннадію Гальчуку, який після початку війни на Донбасі у 2014 році залишився на окупованій частині Донеччини. Крім цього, Гальчук продовжив управляти створеною замість “Епіцентр” мережею будмаркетів “Галактика”, зареєстрованою за правилами проросійських адміністрацій.

Про це йдеться у розслідуванні “Схем”. За даними журналістів, за ці роки Геннадій Гальчук регулярно виїжджав з окупованих територій на підконтрольні Україні та фінансував партію подружжя.

При цьому "Галактики" під його керівництвом співпрацювали з адміністраціями угруповання "ДНР", а у 2023 році сам Гальчук став депутатом від провладної російської партії "Єдина Росія" в результаті проведення незаконних виборів на окупованій Донеччині, - наголошують журналісти.

Виплата зарплати Гальчуку

“Схеми” із посиланням на зарплатні відомості, отримані від двох різних джерел у податкових органах України, зазначають, що ексдиректор гіпермаркету у Макіївці продовжив перебувати у штаті українських компаній Герег і після окупації у 2014 році, і після початку повномасштабної війни 24 лютого 2022 року.

"Нова Лінія" та "Епіцентр" регулярно платили “працівнику” зарплату аж до липня 2022 року.

З липня 2015 по кінець вересня 2016 років ТОВ “Нова Лінія” нарахувала Геннадію Гальчуку 85 790 гривень зарплати, а ТОВ "Епіцентр К" мав неперервні трудові відносини із ним із вересня 2013 року по 28 липня 2022 року, нарахувавши 1 321 968 гривень зарплати.

Діяльність Геннадія Гальчука

Розслідувачі зазначають, що після 2014 року Гальчук не приховував співпрацю із підконтрольними росії окупаційними адміністраціями. Наприклад, у 2019 році він разом з так званими міністром промисловості і міністеркою соціальної політики "ДНР" урочисто відкривав другий гіпермаркет "Галактика" у Донецьку.

У рік початку повномасштабної війни Гальчук очолив місцеве “відділення” всеросійської організації "Деловая Россия", а у серпні 2023-го отримав посаду у владних органах терористичного угруповання "ДНР". Також ексдиректора “Епіцентру” особисто включив до складу Інвестиційного комітету гауляйтер Денис Пушилін.

Восени цього року Гальчук балотувався від провладної російської партії "Єдина Росія" під час псевдовиборів у Макіївці і став депутатом.

Журналісти зазначають, що чоловік регулярно приїжджав на підконтрольну Україні територію.

Про це свідчать дані із записів про перехід через пропускні пункти на Донеччині, які журналісти дістали через джерела, які мають до них доступ. У 2019 році, наприклад, Гальчук перетинав ці КПП щомісяця, в окремі місяці – по декілька разів, - зазначають у розслідуванні.

А у 2016 році, за даними НАЗК, Геннадій Гальчук фінансував партію "За конкретні справи", засновану Олександром та Галиною Герегами.

Журналісти запитали у Олександра Гереги, чи продовжував він вести бізнес на окупованій Донеччині та чому Геннадію Гальчуку нараховували зарплату. Наразі на питання та письмовий запит “Схем” відповіді немає. Геннадій Гальчук також залишив повідомлення без відповіді.

Читайте також: Шанс уникнути банкрутства: суд затвердив план санації Eldorado

Розслідувачі також надіслали запит у головний офіс ритейлера, однак на момент виходу матеріалу відповідь не прийшла.