Цікаве за тиждень (15 жовтня). Новий інвестиційний фонд, реконцепція ТРЦ у житло та інше

Українська Рада Торгових Центрів зібрала найцікавіші новини комерційної нерухомості, девелопменту та ритейлу за тиждень, з 9 по 15 жовтня.

Василь Хмельницький та Андрій Іванов не братимуть участь в аукціоні за державну частку ТРЦ Ocean Plaza

Власник інвестиційної компанії Q Partners Андрій Іванов, який у вересні придбав у свого бізнес-партнера Василя Хмельницького міноритарну частку столичного ТРЦ Ocean Plaza, заявив, що не планує брати участь у приватизації державної частки торговельного центру.

За його словами, під час війни така інвестиція виглядає недоцільною.

Схожу заяву зробив і засновник холдингу UFuture Василь Хмельницький, який раніше володів 33,35% Ocean Plaza. За його словами - "великі торгові центри – це вже минуле".

Детальніше про те, чи планує Іванов продавати вже наявну частку столичного ТРЦ, читайте в матеріалі.

Будівництво в Україні зросло на 18,4% за перше півріччя 2023-го

Індекс виконаних будівельних робіт в Україні за перше півріччя 2023-го зріс на 18,4% порівняно з аналогічним періодом 2022 року. 

Про це свідчать дані Державної служби статистики. Драйвером зростання стали інженерні споруди, показник у цьому секторі збільшився на 34%. 

У той же час індекс житлового будівництва скоротився на 5,9% і становив 94,1%. Нежитлове будівництво зросло на 9,5%.

Як змінилося грошове вираження та частка нового будівництва, читайте в матеріалі.

Чи є в Україні передумови для реконцепції ТРЦ у житло?

У США малоефективні торговельні центри перетворюють на багатофункціональні житлові комплекси. Це відповідь на житлову кризу, яка охопила певні райони країни. Прикладом вдалої реконцепції є трансформація массачусецького ТРЦ Woburn у житловий комплекс Woburn Village на 350 квартир.

А чи можлива така ситуація в Україні? директорка компанії UTG Євгенія Локтіонова впевнена, що ні. Адже у Сполучених Штатах чимало покинутих торговельних центрів, а в Україні такого явища немає.

Відповідно, в Україні немає передумов для перенесення цього досвіду з реконцепції ТЦ у житло.

Навіть з урахуванням різниці у населенні та розмірах наших країн, на сьогоднішній день ми ще далеко не досягли такої насиченості торгової нерухомості, як у США. До того ж, якщо подивитися на той же Массачусетс чи інші американські міста, ТРЦ там будувалися впритул один до одного. В результаті почалася нездорова конкуренція та канібалізм, коли об'єкти "з'їдають" один одного, - пояснює Євгенія Локтіонова.

Однак деякі ТЦ в Україні все ж потребують оптимізації, які саме - розповідаємо тут.

Українці відкрили рекордну кількість нових ФОПів у вересні 2023 року

У вересні українці відкрили рекордну за останні три роки кількість ФОПів - 35 587 нових справ. Найбільше підприємців з’явилось у галузі торгівлі - 43% від загальної кількості новостворених справ.

За даними Опендатаботу, роздрібна торгівля становить 35.9% від загальної кількості (12 777 ФОПів), а оптова - 6,6% (2 343 ФОПів).

Попередній рекорд було зафіксовано у червні із показником 31 477 ФОПів, до того понад 30 тисяч справ за місяць було зареєстровано двічі - у червні та липні 2020 року.

Також популярними сферами діяльності є надання індивідуальних послуг та громадське харчування.

Детальніше про географічний розподіл нових підприємців, читайте в матеріалі.

В Україні почав роботу новий інвестиційний хаб

В Україні розпочала роботу українсько-польська ініціатива PURE Hub. Хаб займатиметься питаннями відновлення, сприятиме залученню інвестицій в український будівельний ринок і підтримуватиме вітчизняних інвесторів у Польщі.

Співзасновниками проєкту є українець Сергій Столярчук і поляки Івона та Даніель Пухальські.

Читайте також: Олександр Оверчук, ТРЦ “Злата Плаза”: про проєкт СЕС, інклюзивність, умови для орендарів та інше

PURE Hub співпрацює з інвесторами, а також девелоперськими та будівельними компаніями по всій Європі.

Загальний портфель польських проєктів, які розвивають учасники хабу, становить 500 млн євро, а портфель проєктів українських девелоперів містить близько 1 млн кв. м загальною вартістю 900 млн. євро.