Опалювальний сезон 2023/2024: чого українські ритейлери очікують від прийдешньої зими

Вартість кіловату електроенергії для бізнесу зросла у середньому на 20%. Стосується це як живлення від централізованої мережі, так і від генераторів. Незабаром в Україні почнеться опалювальний сезон 2023/2024, який обіцяє бути непростим, тож може вплинути на усі галузі економіки, зокрема ритейл.

Про те, як роздрібні мережі готуються до зими і чого від неї очікують, українські ритейлери розповіли The Page. Українська Рада Торгових Центрів пропонує головне з матеріалу.

Минула зима

Керівник проєктного відділу "Наш Край" та SPAR Віталій Демчишин розповів, що торік компанія встигла забезпечити свої мережі генераторами ще до початку масованих атак на енергетичну інфраструктуру.

Проте для безперебійного живлення супермаркетів довелось розрахувати мінімальне забезпечення, пріоритетними були освітлення залів та робота кас.

Звісно, у деяких магазинах хотілось би мати більшу потужність для підтримання продажів кави та фастфуду, — додав Демчишин.

Довелось змінити графіки роботи пекарень та виробництва, під час відключень вони працювали лише під час наявності централізованого електропостачання.

У мережі гіпермаркетів “Епіцентр” ще під час підготовки до минулого опалювального сезону приділили значну увагу скороченню споживання енергоносіїв, протиаварійним і протипожежним тренуванням персоналу. 

Однак віялові відключення світла все ж змусили ритейлера вжити додаткових заходів, а саме:

  • встановити додаткові дизель-генератори та замінили наявні на потужніші;
  • оптимізувати схеми електроживлення ТЦ від генераторів;
  • створити значно більші запаси пального для роботи генераторів;
  • сформувати графіки обмеження електропостачання;
  • виготовити обладнання та створити у гіпермаркетах місця, де відвідувачі можуть заряджати телефони та інші пристрої;
  • встановити додаткові баки для накопичення запасів питної води на випадок відсутності тиску в міському водопроводі.

Скільки коштує підготовка до наступної зими?

Директор управління експлуатації компанії "Епіцентр К" Олександр Чергінець розповів, що вартість підготовки до зими порівняно до попередніх років зросла у середньому на 20-30%.

На це вплинули інфляція, підвищення тарифів на енергоносії, порушені в умовах війни логістичні ланцюжки, зношеність обладнання дизель-генераторів в умовах їх інтенсивного використання під час постійних відключень минулого сезону, — сказав він.

За словами експерта, вартість кіловату від мережі на жовтень 2023 року в порівнянні з минулим роком зросла на понад 22% лише за рахунок підвищення тарифів на електроенергію та розподіл.

Представник “Епіцентру” очікує, що кіловат від генератора буде дорожчим приблизно на 20%. На це впливає зростання цін на паливо та ТО генераторів.

Альтернативні джерела живлення

У мережі супермаркетів Novus запустили пілотний проєкт із СЕС на даху. Директор департаменту розробки та контролю внутрішніх стандартів ритейлера Павло Будюков розповів, що у літній період на піку генерації ця станція покриває 95% від потреб в електроенергії

Також це значно дешевше, ніж працювати від генератора, адже: 1 кВт від сонячної станції коштував 1,5 грн з ПДВ, від мережі у середньому — 5 грн, а від дизель-генератора — приблизно 16 грн.

На більшості гіпермаркетів “Епіцентр” встановлені сонячні колектори, які дають змогу скорочувати споживання газу для нагрівання води майже на третину.

На об’єктах, де працює холодильне обладнання, ритейлер використовує систему рекуперації для нагрівання води. Цьогоріч компанія почала встановлювати на дахах ТЦ СЕС.

Читайте також: Генератори, СЕС та пальне: як українські ТРЦ готуються до зими і яких проблем очікують

Досвід їх експлуатації показав, що вони покривають у середньому приблизно 30% споживання електроенергії. П’ять сонячних електростанцій загальною потужністю майже 6 МВт вже встановлені на трьох торговельних центрах у Києві та двох у Вінниці. За нашою новою концепцією на дахах усіх нових об’єктів встановлюються сонячні електростанції з можливістю передавання надлишкової згенерованої сонячної енергії в мережу, — додав Чергінець.