Цікаве за тиждень (8 жовтня). Приватизація ТРЦ Ocean Plaza, повернення H&M та інше

Українська Рада Торгових Центрів зібрала найцікавіші новини комерційної нерухомості, девелопменту та ритейлу за тиждень, з 2 по 8 жовтня.

H&M готується відновити роботу магазинів у шістьох українських ТРЦ

Світовий ритейл-гігант H&M готується відновити роботу шести магазинів в Україні через півтора роки з початку повномасштабної війни. 

Мережа почне відкривати точки в Україні наприкінці листопада — на початку грудня.

Спочатку йдеться про шість магазинів, які знаходяться в київських ТРЦ Retroville, Lavina Mall, Respublika Park, Dream Town, River Mall та у львівському Victoria Gardens.

Ритейлер також має магазини у одеському ТРЦ Riviera Shopping City та у харківському ТРЦ Nikolsky. Їх відкриття теж заплановане, але пізніше, у другу чергу.

Чому шведському фешн-концерну довелося дещо відкласти відкриття в Україні, читайте в матеріалі.

Відвідувач ТРЦ під час війни: що змінилось?

Компанія Budhouse Group регулярно проводить опитування відвідувачів своїх ТРЦ. Це дає можливість порівняти результати з даними довоєнних опитувань та зробити висновки щодо зміни купівельної поведінки відвідувачів. Останнє таке дослідження було зроблене у серпні 2023 р. Дослідження проводилось вперше з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. 

У ньому розповідається, як змінились конверсія, частка планованих візитів, портрет відвідувача, споживацька поведінка та інше.

Результатами дослідження Budhouse Group ділимось у матеріалі.

ФДМУ ініціює продаж державної частки ТРЦ Ocean Plaza через приватизацію

Фонд державного майна України звернувся до Уряду з ініціативою внести до переліку об’єктів великої приватизації державну частку в столичному ТРЦ Ocean Plaza для подальшого продажу на відкритому аукціоні.

Підготовка об’єкту, а вірніше частки розміром 66,65% статутного капіталу ТОВ “Інвестиційний союз “Либідь”, вже розпочалась.

ФДМУ рекомендуватиме актив для продажу на відкритому аукціоні в системі Прозорро, за стартовою ціною на рівні балансової вартості державної частки за останній звітній (річний) період.

За результатами 2022 року, стартова ціна державної частки торговельного центру становить 1,32 млрд грн, а балансова вартість всього активу - 1,98 млрд грн. 

Деякі кредитори Eldorado вимагають банкрутства мережі

Деякі дистриб’ютори та світові виробники техніки та електроніки, які є кредиторами ТОВ "Дієса" (мережа магазинів Eldorado), виступили проти процедури досудової санації.

Частина кредиторів ритейлера вважає погоджену раніше процедуру санації "несправедливою та дискримінуючою". Вони вимагають відновлення платоспроможності Eldorado виключно в рамках процедури банкрутства, яка має відбуватися із залученням зовнішнього арбітражного керуючого та під наглядом суду.

Детальніше про те, чим не задоволені кредитори, читайте тут.

Бізнес у вересні поліпшив оцінки результатів діяльності - індекс НБУ

У вересні український бізнес дав позитивні оцінки поточним результатам своєї діяльності. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА) Нацбанку, який підвищився до 50,1 пункту, порівняно з 49,3 в серпні.

Значення ІОДА у перший місяць осені перевищило нейтральний рівень, який становить 50 пунктів.

Читайте також: Владислав Чечоткін: обсяг продажів Rozetka у 2023 році перевищить показники довоєнного 2021-го

Найоптимістичнішими залишаються підприємства торгівлі. Респонденти у цій галузі позитивно оцінюють результати своєї діяльності сьомий місяць поспіль.

У вересні секторальний індекс становив 53,3 порівняно з 52,5 у серпні. Зростанню сприяють сталі споживчі настрої, достатня пропозиція товарів та уповільнення інфляції.

Про те, як свою діяльність оцінили підприємства будівництва, сфери послуг та інші, читайте в матеріалі.