Торгівля залишається найоптимістичнішою: бізнес у вересні поліпшив оцінки результатів діяльності

У вересні український бізнес дав позитивні оцінки поточним результатам своєї діяльності. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА) Нацбанку, який підвищився до 50,1 пункту, порівняно з 49,3 в серпні.

Поліпшенню очікувань опитаних підприємців сприяли:

  • поступове відновлення темпів виробництва;
  • налагодження нових шляхів поставок продукції;
  • зниження темпів зростання витрат на сировину та енергію;
  • поліпшення інфляційних та курсових очікувань;
  • сталий внутрішній попит.

Значення ІОДА у перший місяць осені перевищило нейтральний рівень, який становить 50 пунктів.

Торгівля та будівництво

Підприємства торгівлі залишаються найоптимістичнішими серед усіх секторів, які брали участь у дослідженні. Респонденти у цій галузі позитивно оцінюють результати своєї діяльності сьомий місяць поспіль.

У вересні секторальний індекс становив 53,3 порівняно з 52,5 у серпні. Зростанню сприяють сталі споживчі настрої, достатня пропозиція товарів та уповільнення інфляції.

Підприємства будівництва також зберігають оптимізм, респонденти позитивно оцінили результати діяльності п’ятий місяць поспіль. Це відбулось завдяки зростанню попиту на іпотечні кредити за пільговими державними програмами, бюджетному фінансуванню будівництва та відновлення доріг, а також сезонному фактору. Щоправда, секторальний індекс зменшився з 51,0 у серпні до 50,06 у вересні, залишившись вище нейтрального рівня.

Інші сектори

Крім цього оцінки економічних результатів поліпшили промислові підприємства, майже перетнувши нейтральний рівень - секторальний індекс у вересні становив 50,0 порівняно з 48,8 у серпні. 

Єдиними з усіх секторів економіки, хто досі зберігає негативні оцінки своєї ділової активності, залишаються підприємства сфери послуг, зважаючи на руйнування транспортної логістики, підвищення цін на пальне та слабкий попит. Попри це, секторальний індекс незначно зріс, у вересні показник становив 47,9 порівняно з 47,3 у серпні. 

Очікування

В НБУ додають, що більшість опитаних підприємців очікує здорожчання своєї продукції чи послуг на тлі зростання закупівельних цін, а от оцінки щодо зайнятості неоднорідні.

Читайте також: “АТБ”, “Сільпо” та інші: топ-10 українських ритейлерів за виторгом у 2022-му

Так, збільшення кількості персоналу вже третій місяць поспіль очікують лише підприємства торгівлі. Решта секторів не прогнозують змін, а респонденти промисловості та сфери послуг все ще очікують скорочення штату.

НБУ