Цікаве за тиждень (1 жовтня). Зростання індексу самопочуття ритейлу (RWBI), борги Eldorado та інше

Українська Рада Торгових Центрів зібрала найцікавіші новини комерційної нерухомості, девелопменту та ритейлу за тиждень, з 25 вересня по 1 жовтня.

Індекс самопочуття ритейлу (RWBI) у серпні

Показник Індексу самопочуття ритейлу (RWBI) в Україні в серпні 2023 року нівелював сезонне літнє зменшення та відновив показник травня 2023 року (28,8 пункти). У порівнянні з серпнем 2022-го RWBI зріс на 1,9 пункти.

Індекс самопочуття ритейлу (Retail Well-Being Index – скорочено RWBI) розроблено в 2020 р. Українською Радою Торгових Центрів, він дозволяє в динаміці відстежувати рівень самопочуття ритейлу, враховуючи такі показники, як відвідуваність торгових центрів, вакантність площ в ТЦ та рівень ставок оренди. В пілотному режимі RWBI відстежується з серпня 2021 р.

Як це виглядає на графіку, дивіться в матеріалі.

Кредитори Eldorado схвалили план реструктуризації боргу на понад 1 млрд грн

Кредитори ТОВ “Дієса” (мережа магазинів Eldorado) схвалили 67% вимог за планом санації. На черзі - затвердження цього плану реструктуризації боргу на понад 1 млрд грн у Господарському суді Києва. Після цього компанія має розіслати його усім залученим кредиторам.

Більшість вимог за планом реструктуризації була схвалена на загальному засіданні 22 вересня. Усього Eldorado має понад 300 кредиторів.

Тепер, за словами юриста, мережа має підписати і надіслати заяву до Господарського суду Києва і кредиторам про затвердження плану санації. Якщо вона відповідатиме вимогам, суд призначає засідання для її розгляду, на якому, зокрема, заслухає всіх кредиторів. 

Якими мають бути подальші кроки ритейлера, читайте в матеріалі.

Як війна змінила ринок праці в ритейлі

Онлайн-платформа з пошуку роботи robota.ua та Асоціація рітейлерів України дослідили ринок праці у галузі ритейлу у різний час (у квітні 2022 року, січні 2023 року та серпні 2023 року).

Так, якщо рахувати 21 лютого 2022 року за базовий період, то вже за кілька днів після початку повномасштабної війни, 28 числа, кількість вакансій у ритейлі зменшилася до 58%, а 4 квітня досягла найменшої кількості – 17% від довоєнного рівня.

Починаючи з травня минулого року кількість пропозицій у галузі невпинно зростала і 31 липня 2023 року досягла 89% від довоєнного рівня.

Змінився і рівень затребуваності різних фахівців галузі, найбільша потреба у продавцях-консультантах (на 36%), касирах (на 38%) та керівниках магазинів (на 31%).

Детальне дослідження з інфографіками представлено тут.

Як змінився ринок складської нерухомості Києва за першу половину 2023-го

У першому півріччі 2023 року ринок складської нерухомості столиці не зазнав помітних змін на тлі несприятливих економічних умов і високого рівня невизначеності, пов'язаної з воєнними діями. 

Про це свідчить дослідження CBRE Ukraine, отримане Українською Радою Торгових Центрів.

Згідно з ним, за перші шість місяців 2023-го орендна активність зазнала значного спаду. Багато компаній, які були змушені релокуватися, завершили свої переїзди, а більшість компаній, яких це не торкнулося, залишалися на своїх місцях. Водночас провідні компанії, орієнтовані на розширення, зайняли обережну позицію, очікуючи або на більш стабільну ситуацію в країні, або на суттєвий обсяг нової пропозиції.

Про вакантність та найгучніші угоди півріччя, читайте в матеріалі.

Ексклюзивне інтерв’ю СЕО ПортCity Груп Наталі Антоненко

СЕО ПортCity Груп Наталя Антоненко дала ексклюзивне інтерв’ю Українській Раді Торгових Центрів. У ньому вона розповіла про показники луцького ТРЦ ПортCity, умови для орендарів та багато іншого.

Читайте також: У харківському ТРЦ Nikolsky запрацював “Донор Центр” (фото)

Так, вже до кінця цього року, за словами Антоненко, ТРЦ збирається вийти на показники докарантинного 2019 року. 

Також СЕО анонсувала три гучних відкриття до кінця 2023-го, детальніше про це, читайте в матеріалі.