Як змінюється ринок комерційної нерухомості України та Європи на тлі війни – думка

Власник інвестиційно-будівельної компанії "Фенікс Груп" Назар Бенч розповів, як бізнесу вдалося оптимізувати стратегії й проєкти, які настрої переважають у секторі комерційної нерухомості України та Європи після півтора року роботи в умовах війни.

Українська Рада Торгових Центрів пропонує найцікавіше з колонки про торговельну нерухомість.

Комерційна нерухомість під час війни

З початку повномасштабного вторгнення ринок адаптувався і продовжує працювати у нових реаліях. Активніше будують та починають реалізувати нові проєкти у західних регіонах, що обумовлене попитом з боку внутрішньо релокованого бізнесу та високої частки вимушених переселенців.

З відходом російських військ з Київщини почала активізуватись діяльність на комерційному ринку столиці, зокрема з квітня 2022 року почали працювати бізнес-центри, відкриватись торгові об'єкти, відновлювалась логістика, а з нею і робота складів.

За спостереженнями фахівців, заповнюваність торгових центрів у 2022 році була зниженою, зважаючи на паузу в роботі міжнародних компаній та повний вихід частини бізнесу з українського ринку. Так, згідно з даними консалтингової компанії Colliers Ukraine, через рік від початку повномасштабного вторгнення рівень вакантності у торгово-розважальних центрах Києва сягнув 15% — найвищого показника за останнє десятиліття, - зазначає Назар Бенч.

Непрогнозованість тривалості цієї війни підштовхнула низку компаній до перегляду стратегій та відновлення роботи на українському ринку, а це позитивно вплинуло на заповнюваність торговельних площ.

Станом на сьогодні показник відвідуваності ТРЦ стабілізувався, а в деяких об'єктах досяг довоєнного рівня.

Стан комерційної нерухомості у Європі

На початку 2022 року у Європі переважали оптимістичні настрої, після пандемії коронавірусу спостерігалося підвищення попиту на офіси, зростання відчувалось і у секторі роздрібної торгівлі.

Але з початком повномасштабного вторгнення рф в Україну відбулося підвищення відсоткових ставок (з метою стримати різке зростання інфляції), що відобразилося на споживацькому попиті та бізнес-активності загалом.

Це обмежило прибутки компаній у сфері комерційної нерухомості, оскільки у європейських країнах для реалізації проєктів зазвичай використовують кредитне фінансування. Суми необхідні для обслуговування позик збільшилися, а це призвело до скорочення обсягів інвестицій та погіршення ділових настроїв.

Цьогоріч тенденція до зниження інвестицій в об'єкти комерційної нерухомості продовжується на більшості ринків. Так, у другому кварталі 2023 року в Європі, за оцінкою консалтингової компанії CBRE, сума вкладень у секторі є меншою на 54%, порівняно з тим самим періодом 2022-го, - додає експерт.

За інформацією Statista, загальна сума вкладень у комерційну нерухомість по всьому світу знизилась минулого року. 

У які проєкти сьогодні інвестують?

Попри падіння обсягів інвестицій порівняно із 2021 років, експерт виділив декілька перспективних напрямів.

Наразі прогнозується активний розвиток європейського онлайн-ритейлу, тож найближчим часом очікується стабільний запит на складську нерухомість так званої "останньої милі", яка знаходиться в безпосередній близькості до клієнтів.

Глобальний ринок будівництва з початком повномасштабної війни зіткнувся із проблемою переналаштування логістичних процесів. Це потягнуло за собою зниження темпів будівництва.

Щоб зменшити залежність від імпорту та оптимізувати витрати на будівництво, у низці країн ЄС передбачається інвестувати в розвиток внутрішніх виробництв. Світовий ринок будівельних матеріалів у 2022 році сягнув 1,3 трлн доларів, а за наступні 10 років очікують зростання до 3,52 трлн. доларів.

Залежно від ринку в Європі відзначається брак якісної пропозиції в комерційній нерухомості (офісній, торговельній, складській тощо). Сектор характеризується орієнтацією на "зелені" стандарти, які є вимогою сьогодення: по-перше, необхідно скоротити викиди парникових газів до 2050 р.; по-друге, потрібно зважаючи на зростання вартості енергоносіїв, - зазначає власник “Фенікс Груп”.

З іншого боку, прогнозується падіння ставок в об’єктах, які не зможуть запропонувати приміщення належної якості, та розташовуються поза центральним діловим районом.

Прогноз на майбутнє

Невизначеність на тлі повномасштабної війни унеможливлює точність прогнозів для українського ринку, підкреслює Назар Бенч.

З огляду на виклики сьогодення, економічна ситуація в Україні залишається здебільшого несприятливою для реалізації нових об'єктів (за винятком західних регіонів). Так, у центральних регіонах та Києві значну кількість проєктів призупинено — будівництво продовжується на об'єктах з суттєвим відсотком готовності. Водночас тривають відновлювальні роботи на об'єктах комерційної нерухомості, які зазнали руйнувань внаслідок ворожих обстрілів, - резюмував експерт.

Читайте також: Максим Гаврюшин, Budhouse Group: про відновлення ТРЦ Fabrika у Херсоні та нові проєкти

Також він додав, що попри великий інтерес до Україні у світі, є певні стоп-чинники, які потребують вирішення на шляху залучення іноземних інвестицій. Передусім це реалізація механізму страхування воєнних ризиків, проблема з судовою системою та боротьба з корупцією.

Dsnews.ua