Генератори, СЕС та пальне: як українські ТРЦ готуються до зими і яких проблем очікують

Настання осені актуалізувало питання енергонезалежності для українського бізнесу. Нові удари рф по українській інфраструктурі з настанням холодів є цілком імовірними, але цього разу у девелоперів є більше часу, щоб підготуватися.

Те, як торговельні центри готуються до зими і можливих відключень, обговорювали на панельній дискусії під час виставки RAU EXPO. Серед спікерів дискусії:

  • Максим Гаврюшин oпераційний директор Budhouse Group (ТРЦ Nikolsky, Lubava, Fabrika та ін);
  • Петро Пуняк засновник WR Group (ТРЦ ЛАЗ-695, Fabrik, Майдан, Park, Вектор та ін.);
  • Наталія Кравець комерційний директор Dragon Capital Property Management (ТРЦ Victoria Gardens, Sky Park, Smart Plaza Obolon, Piramida, Aladdin та ін.);
  • Наталія Антоненко – СЕО Port City Group;
  • Олександр Оверчук – директор ТРЦ “Злата Плаза”.

Журналістка Української Ради Торгових Центрів відвідала захід особисто, тож ми пропонуємо головне із розмови про підготовку до зими у нашому матеріалі.

img 5097 1 scaled | 1

Підготовка до зими

За словами директора рівненського ТРЦ “Злата Плаза” Олександра Оверчука, підготовка до цієї зими почалася ще минулого року, а у серпні на даху торговельного центру запустили сонячну станцію.

Компанія придбала газовий генератор, який повністю забезпечує об’єкт. ТРЦ зможе працювати майже на повну потужність, зі зменшенням навантаження з боку системи кондиціонування та вентиляції.

Якірний продуктовий орендар “Сільпо” забезпечений” у “Злата Плаза” окремим генератором, тож це питання Оверчук вважає вирішеним.

Друге питання в тому, що в лютому ми усією командою пройшли навчання по європейській програмі SURE і розробили стратегію стійкості ТРЦ. Тобто кожен відділ відпрацьовував до 10 ризиків по своїх напрямках і ми готували контрзаходи по них, - зазначив він і додав, що на початку червня команда ТРЦ законтрактувала газ на весь опалювальний сезон 2023-2024.

Операційний директор Budhouse Group Максим Гаврюшин переконаний, що усі ТРЦ, які хотіли підготуватися до прийдешньої зими - зробили це ще минулого року.

Єдиним альтернативним джерелом енергопостачання наразі є дизельний генератор інших просто не існує. Якщо відключення електроенергії будуть тривалими, то чимало торгових центрів відмовляться від роботи взагалі, оскільки витрати на це дуже великі, - прогнозує експерт.

Можливі проблеми

СЕО Port City Group Наталія Антоненко має дещо іншу думку і пов’язана вона передусім з витратами.

Луцький ТРЦ “Порт-Сіті” також має генератори, але, зауважує, спікерка, із використанням альтернативних джерел електроенергії її вартість підвищується в рази.

На думку Наталії Антоненко, жоден орендар не готовий заплатити цю різницю заради роботи у блекаут. До того ж, є питання зі зберіганням пального для генератора у приміщенні торговельного центру (для цього потрібно купувати окрему ліцензію).

Друге питання - сонячні батареї, я не знаю, чи витримують у колег сваї, але якщо архітектор зі старту не розрахував сонячну батарею на даху, то ти її туди ніяк не помістиш і це тисячі і тисячі доларів. Говорити про те, що ми готові…я не впевнена, - резюмувала Наталія Антоненко.

У “Порт-Сіті” генератор використовували для освітлення основних зон, роботи гіпермаркету, McDonalds та інших якорів.

Комерційний директор Dragon Capital Property Наталія Кравець розповідає, що генератори та паливо закупили ще минулого року, для забезпечення роботи торговельних центрів під час відключень. Це було зроблено за дуже завищеними цінами у період ажіотажного попиту. Експертка виділяє такі основні проблеми:

По-перше, як це обслуговувати, оскільки спеціалістів дуже мало і в нас на двох об’єктах розрахована потужність не було повністю використана. Інша проблема - домовитись із орендарями про достойну компенсацію, тому що частина була згодна, а частина - категорично проти, - зазначила Наталія Кравець.

З цими проблемами українські ТРЦ можуть зіткнутися і цього року, сумувала спікерка.

Енергоефективність на етапі проєктування

Засновник WR Group Петро Пуняк зазначив, що у нових ТРЦ компанії, відкритих цього року на Львівщині (Park, Вектор та ін.), вже на етапі будівництва заклали резервні лінії, баки запасу води та закупили генератори.