Набирає обертів з 1980-х: що буде з культурою торговельних центрів у ОАЕ в найближчі роки

Дубай є раєм для шопоголиків, оскільки не багато міст у світі можуть позмагатися з ним за кількістю торговельних центрів, починаючи з ТРЦ Mazaya в Аль-Васлі та ТРЦ Mercato в Джумейрі, і закінчуючи такими мегамолами, як Mall of the Emirates, Ibn Battuta Mall і, звичайно, флагманом ТЦ Dubai Mall.

Попереду відкриття щонайменше 10 торговельних центрів, які додадуться до тих 65, які вже існують і це лише у одному місті.

Торгові центри де-факто стали громадськими центрами та громадськими площами, де жителі Дубая можуть збиратися, спілкуватися та брати участь у різноманітних заходах, пишуть аналітики.

Культура торговельних центрів у ОАЕ почала розвиватись на початку 1980-х років із відкриттям Al Ghurair Centre і прискорилася в 1990-х і 2000-х роках. Як це було і що чекає галузь далі, розповідаємо в матеріалі.

Розвиток мегамолів

Одними з перших були ТРЦ від девелопера Majid Al Futtaim, у 2005 році компанія відкрила Mall of the Emirates із понад 600 магазинами та комплексом Ski Dubai.

Того ж року роботу почав торговельний центр Ibn Battuta Mall від забудовника Nakheel.

Ще один мега-молл, Dubai Mall, розроблений компанією Emaar і розташований поруч із Бурдж-Халіфа, відкритий у 2008 році. Щороку він приваблює десятки мільйонів відвідувачів до своїх понад 1200 магазинів.

Досвід роздрібної торгівлі … загалом в ОАЕ, особливо в Дубаї, є вершиною того, що ви знайдете, — сказав виконавчий директор Ради торгових центрів і роздрібних торговців Близького Сходу Девід Макадам.

За його словами, навіть санвузли у дубайських ТРЦ є абсолютно вишуканими і порівняти їх можна з ванними кімнатами п’ятизіркового готелю.

Відкриття торговельних центрів в країні продовжується останніми роками, особливо у нових громадах, наприклад на островах навколо Абу-Дабі.

За словами директора відділу досліджень роздрібної торгівлі в Колумбійській бізнес-школі в Нью-Йорку, професора Марка Коена, те, що ОАЕ робить все, що є в ТРЦ розкішним і блискучим, схоже, не віддзеркалюється в США.

Зростання онлайн-ринку в США

У Сполучених Штатах торговельні центри з’явилися у 1950-х роках і їхня популярність була пов’язана зі збільшенням вибору, а не з розкішшю.

У нових торгових центрах було більше місця.Вони були більшими, мали більше паркувальних місць, зазвичай багаторівневі, тому клієнтам не доводилося ходити так далеко до магазину. У них було більше зручностей, але не так, як у Дубаї, - додав професор Коен.

У США неодноразово повідомляли про перепони, з якими стикаються торгові центри, які постраждали від надлишку пропозиції. Також останнім часом фіксується значне зростання роздрібної торгівлі онлайн. Кількість торговельних центрів у США скоротилася з 2500 у 1980-х роках до приблизно 700 зараз, імовірно, нас очікує подальше зниження.

Що чекає торговельні центри в ОАЕ?

На думку аналітиків, вони можуть бути більш стійкими, зокрема тому, що торгові центри в Перській затоці – це набагато більше, ніж місця для покупок.

Це великі закриті приміщення, куди люди можуть піти в літні місяці, коли спека надто сильна, щоб навіть прогулятися надворі, — каже доцент Нью-Йоркського університету Абу-Дабі, яка досліджує культуру торгових центрів, особливо серед молоді, доктор Лор Ассаф.

За його словами, фактор навколишнього середовища є важливим для пояснення постійного успіху торгових центрів у країнах Перської затоки.

Торгові центри в Перській затоці можна розглядати як громадські місця, куди люди ходять не лише за покупками, а й за враженнями, такими як прогулянка, зустріч з друзями, сімейний вікенд.

Крім цього, ТРЦ в країні є "невід’ємною частиною брендингу" міст в ОАЕ.

Сектори, до яких звернулися уряди, — це нерухомість, фінанси та туризм, а торгові центри зосереджують весь цей міський розвиток. Це великі об’єкти нерухомості, які стимулюють туризм, - пояснив він.

Читайте також: Очікують 1,3 млн відвідувачів щороку: у Дубаї урочисто відкрили ТРЦ DAMAC Mall

У своїх останніх піврічних результатах, підрозділ нерухомості Majid Al Futtaim повідомив про 12% збільшення відвідуваності ТРЦ, причому торговий центр Mall of the Emirates зафіксував найвищі показники в історії за перше півріччя 2023-го.

Тож торговельні центри в ОАЕ відвідує все більше людей, планується відкриття нових об’єктів і загалом, любов до ТРЦ не згасає, а стає все сильнішою.

NOAE