Цікаве за тиждень (3 вересня). Підсумки сезону для ТРЦ, обстріл Auchan РівГош та інше

Українська Рада Торгових Центрів зібрала найцікавіші новини комерційної нерухомості, девелопменту та ритейлу за тиждень, з 28 серпня по 3 вересня.

Уламками пошкоджено гіпермаркет “Ашан” в ТРЦ Rive Gauche

У Дарницькому районі столиці внаслідок чергової ракетно-дронової атаки росіян зранку 30 серпня пошкоджено будівлю гіпермаркету “Ашан”.

На щастя, влучання дрону чи ракети не відбулося завдяки роботі сил ППО, але на дах магазину впали уламки. 

Пізніше у мережі "Ашан" підтвердили падіння уламків ракети на гіпермаркет на вулиці Здолбунівській і повідомили, що у зв'язку з цим об'єкт тимчасово припиняє роботу.

Оскільки гіпермаркет розташовано у ТРЦ Rive Gauche, весь торговельно-розважальний центр наразі припиняє свою роботу. Про це повідомила СЕО компанії "Nhood Україна" Анна Корягіна. У прес-службі "Ашан" також розповіли, що відновлення "триватиме місяці і обійдеться в десятки мільйонів гривень".

ТОП-20 українських ТРЦ у Facebook та Instagram (інфографіка)

Українська Рада Торгових Центрів проаналізувала сторінки вітчизняних ТРЦ у соціальних мережах Facebook та Instagram, і представляє рейтинги з ТОП-20 акаунтів за кількістю підписників, за підсумками літа 2023.

Так, беззаперечним лідером рейтингу у Facebook є львівський ТРЦ Forum Lviv із показником в 250 тисяч фоловерів. Розрив із другим місцем становить 100 тис. підписників. Цю сходинку посідає столична Ocean Plaza із 150 тис. шанувальників.

А у Instagram розрив між першим і другим місцем усього чотири тисячі фоловерів, лідирує також Forum Lviv (94 тис.), а херсонська Fabrika посідає друге місце із розривом менше 4 тисяч (90,4 тис).

Повну інфографіку від нашої редакції можна побачити у матеріалі.

Які ТРЦ відкрились в Україні за літо 2023-го

Літо 2023 року видалося насиченим на відкриття як нових торговельних центрів, так і на відкриття цікавих операторів всередині ТРЦ.

За сезон в Україні відкрилося чотири нових торговельних центри і усі вони - в західних областях країни.

Два нових ТЦ з’явилося у Львівській області, проте - не у обласному центрі. Це регіональні ТЦ Park у Дрогобичі та ТЦ “Вектор” у Трускавці.

Ще два торговельних центри відкрились у Івано-Франківську, їхні формати дуже відрізняються. Один - це величезний Veles Mall, який є другою чергою ТРЦ “Велес”, а другий - невеликий ТЦ “Київський”, розташований всередині житлового комплексу. Тут детальніше про кожен з них.

Будівельний гіпермаркет “ОЛДІ” з’явився у київському Retroville

У столичному ТРЦ Retroville відкрився будівельний гіпермаркет “ОЛДІ”. Для ритейлера з Житомирщини це перше відкриття саме у торговельному центрі.

Магазин площею 4802 кв. м запрацював 19 серпня 2023 року, розповів операційний директор мережі Андрій Самойлов. Після відкриття цієї точки, ритейлер став другою після «Епіцентра» мережею гіпермаркетів за кількістю торгових обʼєктів в Україні.

Переговори про відкриття у ТРЦ Retroville велися ще у 2018 році, але тоді домовитись не вдалося.

За словами топ менеджера, компанія планує розвивати мережу “ОЛДІ”, як у торговельно-розважальних центрах, так і у стріт-ритейлі.

В Україні зростає собівартість будівництва

Ринок нерухомості в Україні поступово відновлюється, незважаючи на війну та економічні труднощі, але девелопери зіткнулися із серйозною проблемою стрімкого зростання собівартості будівництва.

Читайте також: НАЗК внесло PepsiCo та Mars до переліку міжнародних спонсорів війни

Про це анонімно розповіла представниця столичного забудовника. За її словами, від початку повномасштабної війни собівартість зросла на 45−50%, левова частка з цього - будівельні матеріали.

Від початку вторгнення ціни на них зросли майже в два рази, а що подорожчало найбільше і з яких причин, читайте в матеріалі.