Varus отримав майже 300 млн грн кредиту за програмою “5-7-9” і розрахувався з постачальниками

Державний Ощадбанк відкрив компанії ТОВ "Омега", яка є власником мережі супермаркетів Varus, відновлювальну лінію на 297 млн грн.

Отримані кошти ритейлер повністю використав для розрахунку з постачальниками товарів. Договір було укладено в рамках держпрограми "Доступні кредити 5-7-9%". Позику компанії надали на 12 місяців.

Так, Varus став четвертою торговельною мережею з початку повномасштабної війни, яка отримала відновлювальну лінію від Ощадбанку. Фінустанова вже уклала договорів кредитування для продуктового ритейлу загальною сумою 1,6 млрд грн.

Загалом, з початку року обсяг кредитних ліній Ощадбанку з великими корпоративними клієнтами сягнув 14,7 млрд грн, що на 22% більше, ніж у 2022-му.

*Довідка

Меморандум щодо чотирирічної програми підтримки України на 15,6 млрд. доларів між урядом та МВФ було оновлено на початку липня 2023 року.

Питання програми "5-7-9" є одним з головних для подальших переглядів програми, у МВФ очікують пропозицій від Кабміну щодо того, як стримати потенційні фіскальні ризики.

Читайте також: SPAR відкрив новий мінімаркет у київському ЖК (фото)

Якщо у 2020-му через програму видавалося 5% всіх нових кредитів, то зараз це понад 26%. Тобто кожен четвертий кредит субсидується державою – це нездорово та дорого для держави, - каже заступник директора-розпорядника МВФ від України Владислав Рашкован.

За словами міністерки економіки Юлії Свириденко, наразі Мінекономіки готує окрему програму для великого бізнесу, зокрема енергетичних компаній.

Forbes