Цікаве за тиждень (27 серпня). Повернення H&M Group, День Незалежності в українських ТРЦ та інше

Українська Рада Торгових Центрів зібрала найцікавіші новини комерційної нерухомості, девелопменту та ритейлу за тиждень, з 21 по 27 серпня.

Індекс самопочуття ритейлу (RWBI) у липні знизився

У липні 2023 р. Індекс самопочуття ритейлу (RWBI) в Україні знизився до 28,4 пунктів, що на 0,2 пункти менше, аніж у червні. Зменшення обумовлено сезонним фактором.



Якщо графік не відображається, будь-ласка, вимкніть додаток з блокування реклами.

H&M Group почне відновлювати роботу магазинів в Україні з листопада

Міжнародний фешн-ритейлер H&M Group, який тимчасово закрив свої магазини в Україні після початку повномасштабної війни, готується відновити роботу більшості точок з листопада 2023 року.

Про це заявив регіональний менеджер H&M регіону Східна Європа Мемет Арісой. Зазначається, що компанія перебуває у тісному діалозі з партнерами та представниками влади.

Головним пріоритетом буде безпека співробітників та клієнтів. У прес-релізі наголошується, що компанія планує співпрацювати з організаціями на місцях і брати участь у програмах допомоги та відновлення.

Інформації щодо відкриття H&M на конкретних локаціях поки немає, вона буде оприлюднена пізніше.

Оновлений Veles у Івано-Франківську став найбільшим новим ТРЦ з початку війни

У Івано-Франківську 25 серпня почала роботу друга частина ТРЦ Veles. Об’єкт став найбільшим торговельно-розважальним центром, відкритим в Україні з початку повномасштабної війни.

За словами операційного директора девелопера "555-ІФ" Ростислава Михайліва, загальна площа другої черги ТРЦ – 43 тис. кв. м, а орендна – 25 тис. кв.м. Це дозволило збільшити загальну площу Veles з 20 тис. кв. м до 62 тис. кв.м, а орендну – до 40,5 тис. кв.м. 

Цікаво, що на будівництво цього торговельного центру Райффайзен Банк виділив 300 млн грн кредиту.

Детальніше про якірних орендарів нової черги ТРЦ, читайте в матеріалі.

День Незалежності в українських ТРЦ

Цього року свято було не таким гучним через повномасштабну війну, що триває вже другий рік. Зокрема не було призначено додатковий вихідний, тож безпосередньо у четвер, 24 серпня, не відбувалося великої кількості активностей.

Однак навіть в таких умовах деякі ТРЦ вирішили порадувати відвідувачів цікавою програмою чи концертом.

Cтоличні ТРЦ переважно обмежились сезонними знижками і вирішили не проводити гучних святкувань, але деякі цікаві все ж були, наприклад, у мегамолі Lavina Mall 26 серпня пройшов благодійний концерт “Енергія Єдності”. Головною зіркою стала переможниця “Євробачення 2004” Руслана.

У ТРЦ “Караван” запустили флешмоб, в рамках якого закликали ділитись спогадами про життя в Україні, а у ТРЦ Retroville 26 серпня провели фестиваль “Зірки Подолу”.

У Львові цікаву розважальну програму підготував ТРЦ Forum Lviv. З нагоди свята вихованці Дитячих клубів Львова виконали Державний гімн на бандурі, а потім разом з усіма відвідувачами ТРЦ заспівали пісні "Діти України" та "Ой у лузі червона калина".

У ТРЦ Victoria Gardens 27 серпня з благодійним концертом виступлять народні артисти України Тетяна Горобець та Тарас Петриненко. Під час події відбувався збір коштів для ЗСУ.

У Харкові програму підготував ТРЦ Nikolsky, 24 серпня відвідувачі змогли побачити: виставку харківських майстринь, майстер-класи з виготовлення українських оберегів, виступ Театру української народної музики "Обереги", виступи дитячих вокальних та хореографічних колективів, виступ хорового колективу ХНУ ім. В.Каразіна та виступ солістів КП “Великий Слобожанський ансамбль пісні і танцю”. 

У Concert Hall тернопільського ТРЦ "Подоляни" 27 серпня пройде концерт KALUSH ORCHESTRA, а у Івано-Франківську День Незалежності та вихідні співпали з відкриттям одразу двох ТРЦ. 25-27 серпня пройшло офіційне відкриття найбільшого торгово-розважального центру міста “Велес”

А у сам День Незалежності відбулось урочисте відкриття нового ТЦ “Київський” у ЖК “Містечко Центральне”. У рамках заходу пройшов благодійний концерт на підтримку ЗСУ. 

У черкаському ТРЦ Lubava 24 серпня традиційно пройшло свято краси та незламності – "Міс та Міні-міс Незалежність 2023".

У Одесі свято пройшло у ТРЦ Riviera Shopping City, було проведено вікторину про Україну, роздачу призів, майстер-класи та анімацію для дітей, та головне – виставку робіт юних художників і нагородження переможця конкурсу малюнків. 

Галузь торгівлі сплатила 16,5% від усіх податків в бюджет за перше півріччя 2023-го

Протягом першої половини 2023 року (за січень - липень) галузь “Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів i мотоциклів” сплатила до Зведеного бюджету України 16,5% від всіх податків, зборів та платежів.

Про це свідчать дані Державної податкової служби. Згідно з ними, торгівля посідає друге місто за розміром частки у всіх сплачених податках. Лідирує у рейтингу “Переробна промисловість” із 17,1% від загального збору.

Читайте також: На даху рівненського ТРЦ “Злата Плаза” запрацювала сонячна електростанція

За перші сім місяців 2023 року відносно аналогічного періоду минулого року, галузь оптової та роздрібної торгівлі сплатила у 1,1 рази більше податків або на +12,8 млрд гривень.