У Франції припиняють автоматичну видачу паперових чеків в супермаркетах

У Франції більше не видаватимуть паперові квитанції (чеки) автоматично. Ініціатива почала діяти з 1 серпня, її мета - економія паперу, дерев та води.

Захід передбачений законом про боротьбу з відходами та циркулярну економіку, який було ухвалено в 2020 році.

Обмеження стосується чеків, які пропонуються в магазинах і закладах, автоматичних чеків, квитанцій на банківську картку та ваучерів, акційних квитків та флаєрів зі знижкою.

Але клієнти досі мають можливість вимагати паперові квитанції. Якщо форма чеку не принципова, можна отримати його через SMS, електронну пошту, програми лояльності клієнтів.

Винятки все ж залишаться і стосуються вони купівлі так званих "довготривалих" товарів із гарантійним терміном, вони автоматично супроводжуватимуться квитанцією.

Мережі супермаркетів Carrefour та Système U вже запровадили цей захід і припинили друкувати чеки у своїх магазинах з квітня 2021 року.

Критика з боку асоціацій

Нововведення розкритикували декілька асоціацій споживачів, зокрема UFC-Que Choisir і Families Rurales.

Організації зауважили, що чеки є інструментами управління сімейним бюджетом багатьох домогосподарств, а також можливістю перевірити точність суми транзакції.

Читайте також: Zara, H&M та Uniqlo: гіганти фаст-фешн закликали людей більш свідомо купувати речі

У французькому уряді відреагували на критику і пояснили, що чинності набуває не не скасування чеків чи заборона їх видачі, а "можливість для споживача відмовитися від паперової квитанції".

Щороку у Франції друкується 30 мільярдів паперових квитанцій,

ESM