Скільки податків сплатили українські ритейлери за рік великої війни – дослідження

Протягом минулого року українські компанії із різних галузей роздрібної торгівлі заплатили понад 90 млрд грн податків.

Про це свідчить дослідження, проведене Асоціацією рітейлерів України. Згідно з ним, 40% (35 млрд грн) зі сплачених податків прийшлося на food-ритейл.

До повномасштабної війни ритейл входив до топ-5 найбільш прибуткових галузей економіки України. Попри втрати, який мережі зазнали за час вторгнення, роздрібна торгівля продовжує відновлюватися та забезпечувати міцний економічний тил.

Також галузь залишається одним з головних джерела надходжень у держбюджет, оскільки найбільша частка податків, які потрапляють до бюджетів усіх рівнів, припадає на ПДВ, ПДФО та акцизний податок, тобто сбори на споживання та оплату праці.

І той факт, що найбільша частина сплаченої суми податків у бюджети всіх рівнів припадає саме на продуктовий рітейл, пояснюється досить легко, так як споживання товарів першої необхідності – це головний пріоритет у населення, - пояснюють у дослідженні.

podatki retail totalfood 2022 | 1

Відновлення роботи

Раніше ми розповідали, що станом на липень 2023 року закритим залишається лише 1% торгових об’єктів/магазинів в Україні.

З початку повномасштабної війни цей показник зменшився на 28%, свідчить дослідження серед членів Асоціації ритейлерів України. Згідно з його даними, через 16 місяців з 16 935 торгових об’єктів всієї галузі вже працює 16 725, що становить 99% від загальної кількості. Тоді як у березні 2022 року не працювала майже третина торгових точок (29%).

Читайте також: Корпорація “АТБ” сплатила понад 12 млрд грн податків за перше півріччя 2023-го

Детальніше про результати дослідження читайте в матеріалі.

RAU