“Епіцентр” обладнає дахи своїх ТЦ сонячними панелями на 1 млн кв. м

Мережа будівельних гіпермаркетів "Епіцентр" продовжує реалізацію масштабного проєкту з облаштування сонячних електростанцій на дахах власних торговельних центрів.

Компанія вже встановила перші 10 тисяч панелей на п’яти ТЦ, йдеться про три об’єкти в Києві та два у Вінниці. У ритейлера розповідають, що вони були встановлені в рекордно короткі терміни, усього за 45 днів. Загалом планується облаштувати панелями мільйон квадратних метрів площ, зазначається у прес-релізі.

Це унікальний за своїми масштабами проєкт, адже раніше жодна з українських компаній сфери роздрібної торгівлі не встановлювала настільки потужних сонячних електростанцій для власних потреб, – каже директорка напрямку "Електротехніка" компанії "Епіцентр" Ангеліна Бурлакова.

За словами Бурлакової, компанія використовує панелі, які здатні генерувати електроенергію до 40 років.

Загальна потужність введених в експлуатацію п’яти СЕО – майже 6000 кВт, що еквівалентно понад 1 мільйону лампочок потужністю 5W. У “Епіцентр” підрахували, що встановлення сонячних електростанцій задовольнить близько 30% потреб торговельних центрів мережі.

*Деталі проєкту

Надалі “Епіцентр” планує обладнати панелями усю мережу торговельних центрів та інші підприємства групи, зокрема логістичні центри та виробничі підприємства.

Наразі ритейлер проводить експертизу своїх ТЦ на предмет можливості розміщення СЕС, адже кожен проєкт має свої характеристики, площу та допустимі навантаження на дах.

Читайте також: Arricano презентувала проєкт 1ST STYLISH STAGE у столичному ТРК “Проспект”

Сонячні панелі плануються і у нових гіпермаркетах, також на етапі розробки наразі проєкт обладнання СЕС на даху підприємства з виробництва керамічної плитки Epicentr Ceramic Corporation.

Термін окупності проєкту становитиме близько 3,5-4 роки чи навіть менше, у разі подорожчання електроенергії в майбутньому.