Amazon звинуватили у незаконному відстеженні дій клієнтів в інтернеті

Нідерландська організація захисту конфіденційної інформації громадян звинуватила гіганта електронної комерції Amazon у порушенні закону щодо захисту особистих даних.

Організація стверджує, що ритейлер відстежував дії користувачів без їхнього дозволу на сотнях інших веб сайтів, окрім свого.

Місцевий фонд Stichting Data Bescherming планує подати позов проти Amazon із вимогою виплатити компенсацію голландським клієнтам компанії.

Наразі сторони ще готові розпочати переговори, але, у разі їх провалу, Amazon зіткнеться з колективним позовом з боку клієнтів.

Пояснення Stichting Data Bescherming

Фахівці компанії пояснили, що Amazon потайки та незаконно збирає дані про споживачів за допомогою файлів cookie на сотнях популярних голландських веб-сайтів.

Ці дії самі по собі не є забороненими, але, як стверджують експерти, компанія не просить у користувачів дозволу на це. Іноді Amazon навіть розміщує файли cookie, якщо клієнт явно відмовився від них при відвідуванні сайту.

Читайте також: Amazon знову став найдорожчим брендом у галузі ритейлу в рейтингу Brand Finance

Також клієнти Amazon не отримують повного доступу до персональних даних, які зберігаються в США, без “необхідних запобіжних заходів”.

Натомість у Amazon спростовують ці факти і запевняють, що дотримується всіх вимог законодавства у кожній окремій країні та регіоні.

Trade Master