Fozzy Group, Ірина Дячук: як підвищення ставок інтерчейндж вдарить по кінцевим споживачам

GR-директорка Fozzy Group Ірина Дячук розповіла, як зміна ставки за послуги платіжних систем Visa i MasterCard вплине на життя українців.

Українська Рада Торгових Центрів пропонує найцікавіше з її колонки.

*Довідка. Комісія за еквайринг — це плата продавця товару за кожну безготівкову операцію обслуговуючому банку. Інтерчейндж — частина комісії за еквайринг. Усе це закладене у вартість товару.

Економічне становище

Війна нікого не робить багатшим, наголошує експертка і нагадує, що за останній рік витрати українців суттєво збільшились через війну та зростання цін.

У 2022 році інфляція в Україні становила майже 27%. Ціни зростали на все, а доходи громадян навпаки, суттєво впали.

У перші місяці повномасштабної війни у системі відносин держава-бізнес-населення нам успішно вдавалося підставити один одному плече. Саме завдяки надзусиллям продуктового ритейлу вдалося втримати ситуацію з перших днів повномасштабного вторгнення та по сьогодні забезпечити продовольчу безпеку в країні для населення, аби кожен зміг задовольнити базові потреби продуктами харчування, - каже Ірина Дячук.

За її словами, для роздрібного ринку продуктів лишаються чинними постанови Кабміну щодо дотримання 10% роздрібної націнки та відстрочки платежу в 10 календарних днів на соціальні продукти харчування. Ритейл попри мільярдні збитки намагається робити все, щоб не ускладнювати і без того непросте становище громадян.

На початку вторгнення українські банки та міжнародні платіжні системи теж допомагали бізнесу та населенню. Навесні минулого року було скасовано комісію за еквайринг та інтерчейндж з операцій з платіжними картками.

Це було логічно, адже війна загострила питання безпеки готівкових розрахунків та інкасації, підкреслила GR-директорка Fozzy Group.

Що відбувається зараз?

Вже у липні цього року платіжні системи хочуть нового підвищення ставки — з 0,7% до 0,9%. Ініціатори цього кроку аргументують підвищення графіком зниження інтерчейндж, передбаченого меморандумом між платіжними системами та Національним банком у липні 2021 року.

Дячук наголошує, що абсолютно не враховується той факт, що документ був підписаний до повномасштабної війни.

Тим часом український бізнес перебуває у стані виснаження і не має вільних коштів, щоб перекласти підвищену вартість еквайрингу на свої витрати.

Це додасть торгівцям витрат на сотні мільйонів гривень і підвищить ціни на їжу та інші товари. Щоб цього уникнути, потрібно зберегти комісію на рівні не вище 0,7% до кінця воєнного стану.

Також лобісти підвищеної ставки аргументують це рішення тим, що мають додаткові витрати на обслуговування платіжних терміналів.

Експертка у відповідь на це нагадала, що під час атак на енергосистему України ритейлери витратили власні кошти на купівлю та обслуговування дизельних генераторів, старлінків та інших приладів. Ці кошти не закладалися у ціну товарів для споживачів.

Наостанок Дячук згадала про те, що Україна є кандидатом на членство у ЄС, де зараз інтерчейндж на тому рівні, який у нас вже є сьогодні.

Європейський досвід показує: розумні комісії за еквайринг вигідні для більшості громадян країни. Доступність еквайрингу дає кращий рівень сервісу для покупців товарів і послуг, сприяє зменшенню готівкових операцій, а це своєю чергою, призводить до більшої прозорості економіки.

NV