На території парку розваг X-Park у Києві арештували понад 80 об’єктів нерухомості

У Деснянському районі Києва, на острові Муромець, суд заарештував понад 80 об’єктів нерухомості.

Як повідомляє прес-служба Державного бюро розслідування (ДБР), на місці розташованого там спорткомплексу, ресторану та котеджів мали побудувати Всеукраїнський парк пам’яті борців за свободу і незалежність України.

ДБР оприлюднило декілька фото, на яких видно столичний парк розваг X-Park.

Materialami-dbr-sud-areshtuvav-nezakonno-oformleni-10-ga-zemli-na-ostrovi-muromec-u-kievi-ta-zbudovani-na-nij-obekti-2

За даними слідства, для зведення будівель організатори незаконно використовували 10 га землі громади, за сприяння одного з радників міського голови Києва.

Materialami-dbr-sud-areshtuvav-nezakonno-oformleni-10-ga-zemli-na-ostrovi-muromec-u-kievi-ta-zbudovani-na-nij-obekti-1
Materialami-dbr-sud-areshtuvav-nezakonno-oformleni-10-ga-zemli-na-ostrovi-muromec-u-kievi-ta-zbudovani-na-nij-obekti-9

Історія справи

У ДБР зазначають, що із КМДА уклало інвестиційний договір одне зі столичних товариств. Сума угоди становила майже 150 млн грн, передбачалося будівництво спортивних об’єктів та споруд. За умовами договору, компанія мала створити на острові Всеукраїнський парк пам’яті борців за свободу й незалежність України в Києві, а також побудувати дитячі майданчики, зони дозвілля та відпочинку.

Але товариство не виконало умови інвестиційного договору, зокрема порушило терміни будівництва та графік фінансування проєкту.

Також було зафіксовано факти нецільового використання території парку під незаконне будівництво. Вже у березні 2023 року роботи мали б бути завершені, але станом на зараз виконано менше половини.

Водночас ділки збудували об’єкти не передбачені угодою. На незаконно захоплених 15 земельних ділянок площею понад 10 гектарів, компанія самовільно побудувала близько 80 об’єктів нерухомості, які не були передбачені проєктно-кошторисною документацією. Зокрема, замість обумовлених спортивних майданчиків товариство звело ресторан та котеджі, - йдеться у повідомленні Бюро.

Materialami-dbr-sud-areshtuvav-nezakonno-oformleni-10-ga-zemli-na-ostrovi-muromec-u-kievi-ta-zbudovani-na-nij-obekti-5

Слідкувати за виконанням та дотриманням умов інвестиційного договору мав Департамент економіки та інвестицій КМДА, але установа не здійснювала належний контроль.

Читайте також: Весь прибуток від продажу ТРЦ Ocean Plaza спрямують на ліквідацію наслідків агресії рф – ФДМУ

ДБР розпочало кримінальне провадження за статтею зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 6 років.

Наразі слідчі встановлюють особи службових осіб, які причетні до справи.

ДБР