Дослідження Світового банку: лише 3% українських компаній припинили роботу з початку війни

Лише 3% українських компаній повністю закрилися з початку повномасштабної війни, решта 97% не припинили роботи.

Про це свідчить дослідження Світового банку "Негоди та адаптація: як українські приватні фірми виживають під час російського вторгнення".

Зазначається, що більше від вторгнення постраждали великі компанії, ніж маленькі.

Чи можете ви собі уявити, що після цієї руйнівної війни тільки 3% компаній закрилися? 97% компаній сказали, що вони продовжують роботу, і з 97%, фактично 80%, тобто чотири з п'яти компаній сьогодні відкриті або частково відкриті, працюють, ведуть бізнес і не звільняють співробітників, - каже регіональний директор Світового банку з питань країн Східної Європи Аруп Банерджі.

Він наголосив, що компаній виявились стійкими, і хоча дехто був змушений зменшити потужності, робота все одно продовжується, що є "дивовижною і зворушливою історією".

Аруп Банерджі вважає, що повномасштабна війна по різному вплинула на продажі і зайнятість у секторах залежно від галузей і географічного розташування, але перед викликами опинилися всі, без винятку.

Дослідження в цифрах

Обсяг продажу в Україні в середньому впав на 53%, а зайнятість скоротилась на 26%. Найбільше відчули вплив війни великі компанії з понад 100 співробітниками. Про втрату активів повідомили 41% великих компаній, а з невеликих таких було лише 15%.

Відрізняється ситуація і в залежності від регіону, на сході та півдні країни падіння продажів становило 70% і 63%, на заході лише 39%. У цьому питанні більш стійкими теж виявились дрібні і середні компанії.

У розрізі галузі найбільше постраждали будівництво, промисловість і сфера туризму.

Читайте також: Дослідження KPMG: 66% керівників будівельних компаній налаштовані оптимістично

Війна принесла проблеми і експортерами, 75% з них знизили обсяги через проблеми з логістикою і розрив ланцюжків поставок. Щодо імпорту, знизили або припинили обсяги поставок 66% імпортерів сировини і проміжних галузевих ресурсів.

Експорт здійснюється наземними шляхами, зрозуміло, сухопутними шляхами до Польщі та Румунії, портів Дунайського кластера та польських портів, але обсяги, які йдуть через них, є значно меншими, - зазначив Банерджі.

"Інтерфакс-Україна"