Федеральна торгова комісія США подала до суду на Amazon через оформлення підписок “без згоди клієнтів”

Федеральна торгова комісія США (FTC) подала до суду на гіганта онлайн-торгівлі Amazon. Компанію звинувачують в тому, що вона обманом змушує людей підписуватись на свій сервіс Prime, а потім "саботує" спроби клієнтів скасувати підписки.

Позов подали у четвер, 22 червня, у ньому зазначається, що Amazon використовував "маніпулятивний, примусовий або оманливий дизайн інтерфейсу користувача, відомий як "темні шаблони", щоб обманом змусити споживачів підписатися на підписку Prime з автоматичним оновленням".

Голова FTC Ліна Хан заявила, що компанія обманом оформлювала постійні підписки, що не лише розчаровувало клієнтів, а й коштувало чималих грошей.

Що кажуть в Amazon?

У компанії усі звинувачення відкидають, претензії регулятора називають неправдивими і запевняють, що скасувати підписку на Prime було "зрозуміло і просто".

У Amazon вважають, що Федеральна торгова комісія оголосила про справу без попередження: “в розпал наших дискусій зі співробітниками FTC, щоб переконатися, що вони розуміють факти, контекст і юридичні питання, і до того, як ми змогли провести діалог з самими членами комісії до того, як вони подали позов до суду".

Читайте також: Китайський гігант Alibaba планує масштабну експансію в Європу

Цей позов для FTC є не першою суперечкою з великими технологічними компаніями. У FTC та інших антимонопольних регуляторів є судові справи з Google і Meta, оскільки вони борються з антиконкурентними або антиспоживчими діловими практиками.

Financial Times