Цікаве за тиждень (4 червня). Скасування податку за зруйновану нерухомість, нові відкриття McDonald’s та інше

Українська Рада Торгових Центрів зібрала найцікавіші новини комерційної нерухомості за тиждень, з 29 травня по 4 червня.

Власників знищеної чи пошкодженої нерухомості в Україні звільнили від податку

В Україні набув чинності закон № 3050-IX, який звільняє від сплати податку на знищену чи пошкоджену внаслідок повномасштабної війни нерухомість.

Скасування податку починається з того місяця, у якому об’єкт набув такого стану, але не стосується землі.

Для того, щоб не платити за зруйновану чи напівзруйновану нерухомість, потрібно надати документи, що підтверджують право не платити податок. Ними можуть бути акти, складені за результатами огляду об’єкта нерухомості органом державної влади чи органом місцевого самоврядування.

Крім цього, в Україні не нараховується та не сплачується податок за нерухомість, що розташована на території ведення активних бойових дій чи в тимчасово окупованих регіонах. Ця норма діє з початку поточного року.

McDonald’s відновив роботу у Кривому Розі та Чернігові

1 червня у Кривому Розі відновив роботу ресторан швидкого харчування McDonald's на проспекті Гагаріна, 2. Працюватиме він щоденно, з 9:00 до 21:00.

Заклад був зачинений з початку повномасштабної війни. За даними місцевих ЗМІ, черга до McDonald's вишикувалась вже о п’ятій ранку, а о 9:00 ресторан почав пускати відвідувачів в середину.

Пізніше того ж дня мережа повідомила про відкриття першого закладу у Чернігові, за адресою вул. Княжій, 34. Заклад у Чернігові працюватиме з 07:00 до 22:00.

Меню в обох містах дещо відрізняється від звичайного, поки не всі страви в ньому доступні.

Як українські ТРЦ пережили енергокризу та перетворились на “Пункти незламності”. Розповіді девелоперів

Бізнес мужньо переживав зимові блекаути разом з українцями і торговельні центри не виключення. Врешті ТРЦ гідно перенесли цей період, але не обійшлось без додаткових витрат, генераторів та підготовки.

У ексклюзивному матеріалі Української Ради Торгових центрів представники відомих гравців ринку розповідають про свій досвід боротьби з енергокризою.

Спогадами поділились директорка девелоперської компанії Arricano Анна Чуботіна (ТРК "Проспект" (Київ), ТРК "City Mall" (Запоріжжя), ТРК "Сонячна Галерея" (Кривий Ріг), ТРЦ "РайON" (Київ), генеральний директор мереж SPAR та "Наш Край" Віктор Мольченко, керуючий директор хмельницького ТРЦ "Оазис" Сергій Морголя, директорка з розвитку ТРЦ “Подоляни” Тетяна Чубак та керуючий директор мережі меблевих центрів “Аракс” Микита Панін.

Будівельні компанії вперше за півтора року відзначили покращення – Індекс НБУ

Другий місяць поспіль українські підприємці дають оптимістичну оцінку щодо своєї поточної діяльності і вперше за останні півтора року зростання свого сектору прогнозують і будівельні компанії.

Про це свідчить щомісячне опитування Нацбанку. Згідно з ним, будівельний бізнес суттєво поліпшив оцінку результатів, а впливає на це поступове поновлення роботи більшості вітчизняних виробників будівельних матеріалів, пожвавлення попиту та сезонний фактор.

Натомість Індекс очікувань ділової активності від НБУ у травні знизився до 50,5 після 51,5 у квітні, але це незначне падіння і в цілому показник залишається на позитивному рівні.

Детальніше про очікування інших галузей читайте в матеріалі.

Верховний Суд дозволив будівництво ТЦ біля станції метро “Чернігівська” у Києві

Верховний Суд України зобов’язав Київську міську державну адміністрацію видати забудовнику документи на зведення багатоповерхового ТЦ біля станції метро "Чернігівська".

Касаційну скаргу забудовника "ПБФ “Будівельні інвестиції” задовольнили і ця постанова не може бути оскаржена.

Читайте також: Сприйняття брендів після виходу з ринку рф: соціологія та медіааналітика LOOQME

В ухвалі Верховного Суду зазначається, що найближчим часом компанія може розпочати проєктування будівництва торгового центру у Деснянському районі. Новий ТЦ планують побудувати на на Броварському проспекті.

Але це ще не все, адже забудовник має суперечності з Деснянською окружною прокуратурою, які саме, читайте в матеріалі.