Цікаве за тиждень (30 квітня). Дослідження ринку від CBRE, McDonald’s у Дніпрі та інше

Українська Рада Торгових Центрів зібрала найцікавіші новини комерційної нерухомості за тиждень, з 24 по 30 квітня.

Огляд ринку торгової нерухомості

Аналітики консалтингової компанії CBRE Ukraine дослідили зміни попиту та пропозиції на ринку комерційної нерухомості Києва за 2022 рік.

Згідно зі звітом, який отримала УРТЦ, показник відвідуваності торгових центрів Києва наблизився до довоєнного рівня.

У компанії зазначають, що у той час, як настрої ритейлерів поступово відновлюються, індекс споживчих настроїв залишився у від’ємних значеннях. Також в огляді розповідається про вихід на ринок нових гравців, загальний обсяг конкурентної пропозиції, вакантність, орендні ставки та інше.

Ознайомитись з усім дослідженням CBRE можна у нашому матеріалі.

Що ФДМУ буде робити з конфіскованою часткою Ocean Plaza

Радник голови Фонду держмайна з питань нерухомості та керівний директор компанії Colliers в Україні Олександр Носаченко розповів, що протягом двох наступних тижнів уряд ухвалить рішення про передачу частки ТРЦ до ФДМУ. Йдеться про дві третини прав на ТРЦ, який конфіскували у Ротенбергів.

Основною метою є принесення в дохід держави максимального можливого доходу від продажу цього активу або його оперативної діяльності.

За нашими прогнозами, після стабілізації ситуації в державі, з урахуванням можливих темпів відновлення економіки чистий орендний дохід в Ocean Plaza в 2026 році може становити від 20 млн доларів – за песимістичним сценарієм. Або до 28 млн доларів за базовим реалістично-оптимістичним сценарієм. Для порівняння: ТРЦ у 2021 році генерував орієнтовно 30 млн. доларів.

План дій, за словами Носаченка, такий: усі вилучені російські активи фонд планує активно виставляти на приватизацію, а далі продавати за прозорою схемою через платформу "Prozorro.Продажі". ТРЦ отримає той, хто запропонує найвищу суму.

На думку експерта, серед усіх конфіскованих активів Ocean Plaza має найвищу вартість. Як попередньо оцінюють вартість торгового центру, дивіться в нашому матеріалі.

McDonald’s відновив роботу у Дніпрі

25 квітня американська мережа ресторанів швидкого харчування McDonald’s відкрила у Дніпрі перші п’ять закладів.

Усі ресторани працюватимуть з 7 години ранку до 22 години вечора за розширеними правилами безпеки.

За цими правилами, у разі оголошення повітряної тривоги, персонал має негайно завершити усі процеси, зачинити заклад та пройти в укриття разом з відвідувачами. Відновлення роботи відбудеться приблизно через годину після скасування тривоги.

Також працює МакДрайв, а послуга McDelivery запуститься з початку травня. Коли чекати відкриття ще кількох McDonald’s у Дніпрі, читайте в матеріалі.

Інтерв’ю гендиректорки Arricano Анни Чуботіної

Очільниця компанії у ексклюзивному інтерв’ю нашому порталу розповіла про виклики війни, зміни у тенант-міксі, портрет нового українського споживача та інше.

Зокрема, за словами спікерки, у 2022 році вони підписали 36 нових договорів оренди: частина з них - планові ротації, частина - заміна орендарів, що прийняли рішення припинити свою діяльність через війну. В першому кварталі цього року Arricano підписала 15 нових договорів оренди.

До пулу орендарів увійшли: Megasport, Diverse, Срібний Вік, Giulia, Мармеладний Джек, Famo, Duna, Discounterra, Redi, GLO, Maritel, Quality та інші. З нетерпінням чекаємо у червні цього року на відкриття у ТРК "Проспект" нового магазину Comfy, площею 1290 кв.м.

Також девелопер активно займається благодійністю та соціальними проєктами. Повний текст інтерв’ю читайте в матеріалі.

Найприбутковіші сегменти ритейлу у 2022 році

У 2022 році оборот роздрібної торгівлі в Україні становив 1,4 трлн гривень, що дорівнює лише 78,6% від показників 2021 року.

У галузі ритейлу ситуація була неоднорідною, у різних сегментах співвідношення прибутків і збитків кардинально відрізняються.

Читайте також: Олег Вишняков, “Мегамаркет”: поради з розвитку e-commerce українським ритейлерам

Продавцям автомобілів вдалося заробити в десять разів більше, ніж втратити, а от продуктовий ритейл навпаки, втратив втричі більше, ніж заробив.

Згідно зі статистикою Держстату, найприбутковішими сегментами ритейлу за минулий рік стали: продаж автомобілів, продовольчий і неспеціалізований ритейл.