Україна та Європа: як відрізняються зарплати у галузі ритейлу

Зарплата українських працівників у галузі ритейлу за рік повномасштабної війни майже не змінилась.

Від європейців вона відстає дуже суттєво, окрім однієї професії, свідчить дослідження “Що відбувається із зарплатами під час війни” від НВ.

Натомість підхід до нарахування заробітної плати змінився і став більш гнучким, з урахуванням реального часу роботи працівників.

Лише по деяких категоріях персоналу, де заробіток залежав від обсягу продажів, подекуди спостерігалося різке збільшення чи зменшення преміальної частини в залежності від попиту на товар. Наприклад, під час блекаутів збільшувався попит на енергозберігаючі товари, що впливало і на підвищення рівня заробітку у цій категорії, — каже керівник департаменту HR компанії “Епіцентр” Артур Марцис.

Україна і ЄС

У порівнянні зарплат в ритейлі в Україні та ЄС видно, що співставні з європейськими доходи мають лише юристи. Український правозахисник, що працює в роздрібній торгівлі заробляє приблизно 20 тисяч доларів на рік, стільки ж, скільки юристи у Румунії, Словаччині та Польщі.

А от у Німеччині на такій посаді можна розраховувати на 63 тисячі на рік.

На будь-яких інших посадах, навіть керівних, українські зарплати відстають від східноєвропейських щонайменше вдвічі, а від німецьких — у 3−8 разів.

Виглядає ця статистика так:

image 2023 04 25 15 50 20 | 1

Читайте також: Гіганти міжнародного ритейлу поступово повертаються у Харків

Прогнозувати подальший ріст зарплат або їх зменшення наразі дуже складно, зауважує Артур Марцис. Дуже багато залежиться від подій на фронті, міжнародних економічних тенденцій та кількості українців, що будуть повертатись з-за кордону.

Крім того, в усьому світі очікують глобальної економічної рецессії.

НВ