ВАКС вирішив конфіскувати частку ТРЦ Ocean Plaza у Ротенбергів

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту і постановив конфіскувати частки росіян у столичному ТРЦ Ocean Plaza. Йдеться передусім про олігарха Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря.

ВАКС постановив застосувати до низки росіян закон України "Про санкції" в частині стягнення в дохід держави активів підсанкційних осіб. Окрім Ротенбергів, конфіскація торкнеться російських бізнесменів Александра Пономаренка та Александра Скоробагатька.

Власником більшої частки ТРЦ Ocean Plaza у Києві є ТОВ "Інвестиційний союз "Либідь", яким володіє кіпрська Ocean Plaza Ltd через ТОВ "Авангард-віларті".

В дохід держави буде стягнуто контрольовані ними частки у 100% статутного капіталу ТОВ "Авангард Віларті" та, відповідно, 66,65% статутного капіталу ТОВ "ІС Либідь", право на яку зареєстровано за "Авангард Віларті".

Це означає, що в дохід держави стягнуть дві третини акцій Ocean Plaza, які були у власності росіян. Ще одна третина торгового центру контролюється українським девелопером UDP Holdings Limited бізнесмена Андрія Іванова.

Якщо сторона відповідача не буде оскаржувати рішення, то майно перейде у власність держави. Після цього його передадуть в управління Фонду держмайна.

Перезапуск Ocean Plaza

Столичний ТРЦ зупинив роботу 23 лютого 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення рф. Не працював торговий центр до листопада минулого року,  за цей час 67% корпоративних прав компанії-власника торгового центру передали Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами.

Спроби конфіскувати частки ТРЦ у росіян ведуться з травня, 10 числа Печерський райсуд Києва арештував будівлю торгового центру, але 2 серпня той же суд скасував своє рішення.

Через кілька днів арештували корпоративні права компаній-власників, а 3 березня 2023 року у ВАКС зареєстровано позовну заяву Міністерства юстиції України до Ротенберга та його сина про застосування конфіскаційної санкції.

Джерело: Запис засідання ВАКС

Читайте також: Український співвласник ТРЦ Ocean Plaza підтримує конфіскацію частки у росіян