Унікальне відновлення: як живе та працює ТРЦ Nikolsky в Харкові

Війна зачепила усі сфери життя та роботи українців, зокрема і торгові центри. З початку повномасштабного вторгнення окупантами було зруйновано чи пошкоджено декілька десятків ТРЦ у різних містах.

Постраждав і один з найбільших торгових об’єктів Харкова - ТРЦ Nikolsky. Але вже через кілька місяців він знов відкрив двері для відвідувачів і продовжує відновлення на всіх рівнях.

Максим-Гаврюшин

Про те, яких пошкоджень зазнав ТРЦ, як відбувалося відновлення, як вдалося повернути до торгових залів орендарів та відвідувачів, а також плани на 2023 рік, розповів Голова Української ради торгових центрів, операційний директор Budhouse Group Максим Гаврюшин.

Пошкодження торгового центру

Пошкодження торгового центру Nikolsky
Пошкодження торгового центру Nikolsky

Російська ракета влучила у покрівлю ТРЦ Nikolsky 9 березня 2022 року о 22.30. Через це на четвертому поверсі торгового центру зайнялася пожежа, яку вдалося локалізувати вночі.

На щастя, зазначає Максим Гаврюшин, ніхто з працівників Nikolsky не постраждав, оскільки на момент влучання ракети усі були у підземному паркінгу.

Ударом повністю знищило венткамеру на п’ятому поверсі, ракета пройшла ще два перекриття - між четвертим і п’ятим поверхом, та між третім і четвертим.

“Наслідками влучання стали: значні пошкодження куполу, фасаду, пошкоджено майже половину кліматичного та вентиляційного обладнання, пошкоджені скляні конструкції на фасаді та мультимедійні фасадні екрани”, - розповідає Максим Гаврюшин.

Значні пошкодження були і всередині, вибухом практично знищило огородження атріуму, багато скляних вітрин, оздоблення 2-4 поверху, мультимедійні екрани, декор.

Пошкодження торгового центру Nikolsky
Пошкодження торгового центру Nikolsky

Збитки

Прямі збитки склали приблизно 18 мільйонів доларів, це сума, яка потрібна на відновлення ТРЦ.

Непрямі збитки Nikolsky, які включають втрату капіталізації, становлять близько 150 мільйонів доларів за 2022 рік.

Якщо підрахувати усі збитки компанії по всіх проєктах, сума “перевалить” за 350 млн дол.

“До цього відносяться також потреби на відновлення по Фабриці, недоотриманий прибуток по всім проектам, втрата капіталізації по всім проектам, зупинки будівництва та перенос відкриття нових проектів та інше”, - пояснює Максим Гаврюшин.

Нове життя ТРЦ

Рішення про початок поступового відновлення торгового центру ухвалили ще у квітні, коли тривала оцінка обсягу пошкоджень та розробка відповідної проектної документації.

Але залишати об’єкт у такому стані було неможливо, оскільки ТРЦ був незахищений від дощу та холоду. Залишити його таким на зимовий період, означало б отримати ще більше пошкодження та витрати.

“Тому ми вирішили відкрити підземні поверхи з супермаркетом Сільпо та паркінгом у якості укриття та одночасно готувати до відкриття інші поверхи. Оскільки у квітні місто ще активно обстрілювали, тому що ворог був на невеликій відстані, на той час ще було не зрозуміло коли і скільки поверхів ми відкриємо у подальшому”, - сказав операційний директор Budhouse Group.

Nikolsky-кіно-3

Роботи по відкриттю -1 поверху зайняли до двох місяців, його відкрили вже 17 червня минулого року. Тоді разом з “Сільпо” та “Фокстротом” запрацювало близько 30 різних магазинів.

Після вдалого контрнаступу ЗСУ, внаслідок якого було звільнено майже всю Харківську область, Nikolsky відкрив для відвідувачів перший та другий поверхи, а третій було відкрито вже за місяць (21 жовтня).

Роботи по відновленню четвертого поверху тривали до 18 листопада. Наразі закритими залишаються частина приміщень на третьому та четвертому поверхах, їх загальна площа становить понад 1000 кв. м.

Там ще тривають роботи по відновленню інженерних мереж, перекриття та фасаду. Складнощів додає велика кількість повітряних тривог.

Nikolsky відновив роботу
Nikolsky відновив роботу

Заповненість ТРЦ

Максим Гаврюшин розповідає, що до ракетного удару Nikolsky був заповнений на 99%, для орендарів залишалося лише декілька приміщень на -1 поверсі.

“Зараз ситуація з вакантністю навіть краще. З чотирьох вільних приміщень у нас залишилося тільки два. Попит на приміщення у Nikolsky залишається великим. З березня по грудень 2022 року ми підписали 6 нових договорів оренди. Тільки три з них було розірвано”, - каже голова УРТЦ.

Ситуація з відкритими орендарями інша, оскільки значну частину площ в торгових центрах займають міжнародні компанії, не всі з яких відновили роботу в Україні.

Станом на лютий 2023 року в ТРЦ залишаються закритими 30% площ та 2% тих, на яких ще тривають відновлювальні роботи.

Nikolsky відновив роботу

Відвідуваність після відновлення

Трафік у Nikolsky поступово зростає, починаючи з відкриття -1 поверху на початку літа. Влітку ТРЦ відвідувало 3-4 тисячі людей на день, на початку листопада середня відвідуваність зросла до 10 тис. на день, а вже у січні перевищила показник в 22 тисячі.

Це приблизно на 30% менше, ніж до початку повномасштабної війни, що корелює з часткою закритих площ.

Орендарі показують гарні результати роботи від самого початку відкриття. У грудні минулого року середній товарообіг працюючих орендарів становив 81% від грудня 2021 року. А ще у жовтні 2022-го цей показник становив 72%.

Показники Індексу самопочуття рітейлу (Retail Well Being Index), розробленого UCSC, також свідчать про те, що ринок відновився більше ніж на 70%.

“Nikolsky демонструє середні по ринку показники відновлення. Враховуючи, що товарообіг орендарів у ТРЦ був досить великий до війни, один з найвищих у країні, ми вважаємо такі показники дуже добрими, враховуючи реалії Харкова”, - підкреслює Максим Гаврюшин.

Він також зазначив, що 20% відкритих орендарів перевищили показники грудня 2021 року і мають у гривні вищий виторг, ніж до війни.

Повернення орендарів

Більшість орендарів були готові відкриватись, але на це потрібен був певний час.

Для старту треба було заново зібрати персонал, завезти товар, комусь зробити ремонт у приміщенні. Але попри усі складнощі, абсолютна більшість орендарів погодилась працювати після відновлення.

“Ми запропонували досить лояльні умови. На час воєнного стану фіксована орендна плата не нараховується. Окрім міжнародних рітейлерів, відкриття яких зараз не погоджено в Україні або у Харкові, тільки 3 вітчизняних компанії з різних міркувань не погодились на відкриття. На ці приміщення ми вже знайшли нових орендарів.

Nikolsky відновив роботу

Плани на 2023 рік

Після відновлення роботи люди почали більше відвідувати магазини демократичних брендів, а от менш популярними стали розважальні заклади, особливо дитячі розваги.

“У 2023 році ми плануємо завершити роботи по ремонту торгового центру після атаки та відновити роботу пошкоджених приміщень на 3 та 4 поверхах. Також необхідно закінчити ремонт куполу та скляного мосту ТРЦ”, - розповідає Максим Гаврюшин.

Крім цього у Nikolsky хочуть повернути улюблені міжнародні бренди харків’ян, зокрема McDonalds, Zara, Cropp, House та інші.

Вже цієї весни у торговому центрі з’являться нові бренди, що не були представлені раніше, а саме - Diesel, Gant, Colin's та Vovk.

Nikolsky відновив роботу