Ocean Mall, Lisova Mall, Mandarin Plaza: що відбувається з ТРЦ Вагіфа Алієва під час війни

Власник ТРЦ Mandarin Plaza, Lavina Mall та 50% Blockbuster Mall Вагіф Алієв контролює близько 20% торговельних площ у столиці.

Про те, що відбувається із торговими центрами бізнесмена під час війни розповідає “Економічна правда”.

Отже, наразі прибуток дає лише Lavina Mall, але торгові обороти значно нижчі від довоєнних.

Mandarin Plaza

Керівник ТОВ “Мандарин плаза” Олександр Черницький розповів, що у Mandarin Plaza виручка впала на 75%.

На рівень відвідуваності ТРЦ суттєво впливає тимчасове припинення роботи магазинів західних орендарів, зокрема компаній H&M, IKEA та Inditex (бренди Zara, Bershka, Massimo Dutti тощо).

Алієв не планує закривати або продавати Mandarin Plaza, незважаючи на збитки і навіть стверджує, що компанія нікого не звільнила, усім співробітникам платять зарплати.

За інформацією джерел видання, Алієв все ж хотів продати цей ТРЦ за 100 млн доларів під час повномасштабної війни, але покупців не знайшлося.

Нещодавно міська влада Києва облаштувала біля Mandarin Plaza нові паркувальні майданчики і зробила пішохідним один з проїздів Бессарабської площі.

Це дуже не сподобалося Вагіфу Алієву, але згодом він заявив, що порозумівся з директором департаменту транспортної інфраструктури КМДА Русланом Кандибором.

Ocean Mall

Ще у 2012 році компанія Алієва придбала земельну ділянку біля ТРЦ Ocean Plaza у Василя Хмельницького.

Там бізнесмен почав будувати нову чергу ТРЦ, розраховуючи в майбутньому викупити Ocean Plaza та об’єднати два ТРЦ в один комплекс.

Проєкт мав отримати назву Ocean Mall і перетворитися на 5-ти поверхову будівлю з величезним розважальним діджитал парком, кінотеатром, автостоянкою і, звісно, магазинами.

У 2019 році Алієв намагався купити частку, яка належить російському олігарху Ротенбергу. Угода не відбулась, оскільки покупець пропонував 175 млн дол, а продавець хотів 250 млн.

Тоді бізнесмен зосередився на будівництві Ocean Mall на власній ділянці, але недобудова на Либідській площі стоїть вже 5 років. Це пояснюють складними інженерно-геологічними умовами, епідемією коронавірусу, війною і складними комунікаціями з активістами

Lisova Mall та інші

Будівництво цього ТРЦ на східній околиці Києва зупинялися через заборону Державної архітектурно-будівельної інспекції та постійні скандали.

Девелопер встиг розчистити ділянку між Броварським проспектом та вулицею Кіото та навіть забити туди палі.

На ділянці навколо майбутнього Hippodrome Mall досі ідуть зміцнювальні роботи для метрополітену. Продовжує функціонувати і книжковий ринок на «Почайній», замість якого має з’явитися Petrivka Mall.

Фахівці ринку вважають, що з добудовою та запуском цих об’єктів у Алієва будуть великі проблеми.

Російський канал фінансування для Вагіфа закритий з лютого 2022 року. За пів року – рік до великої війни він позичив 50 мільйонів доларів на завершення будівництва Ocean Mall.

На зведення інших ТРЦ в нього грошей нема, зазначає співрозмовник “Економічної правди”.

Читайте також: Мін’юст подав позов про конфіскацію активів Ротенберга – що буде з ТРЦ Ocean Plaza