НАЗК внесло Metro Cash & Carry до списку міжнародних спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло компанію Metro Cash & Carry до переліку міжнародних спонсорів війни.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

Зазначається, що рішення було ухвалене через позицію компанії продовжувати вести бізнес в країні агресорці.

Крім бізнесу в сфері ритейлу, інтереси керівництва компанії тісно пов’язані зі стратегічними галузями російської економіки: нафтогазовою та банківською сферами. А це напряму впливає на підтримку російської військової машини, – йдеться у повідомленні компанії.

За результатами журналістських розслідувань з’ясувалося, що ключовий акціонер Metro Даніель Кржетинський контролює компанію EP Infrastructure. EP Infrastructure в свою чергу володіє 49% компанії Eustream, яка управляє газотранспортною системою, яка транспортує російський газ до Європи.

НАЗК обурює те, що поки увесь світ відмовляється від кривавих російських ресурсів, керівництво Metro Cash & Carry надалі посилює співпрацю з агресором.

Про це, на думку агентства, свідчить визнання Metro Cash & Carry прийнятною сплату картками “Мир”, а також реалізація нових проектів у росії (нова мережа продуктових магазинів “Фасоль”).

Потурання ідеології

Крім цього в НАЗК вказують на те, що Metro Cash & Carry бере активну участь у так званих “ідеологічних” ініціативах рф. Наприклад, наприкінці 2022 року у мережі обговорювали те, що німецька мережа Metro в росії торгує “кувалдами Вагнера”.

Це той самий “атрибут” найманців з терористичної ПВК “Вагнер”, що набув умовної популярності в РФ після публікацій жорстоких відео про начебто страту бійців ПВК, які повернулися з українського полону. Вочевидь, у такий спосіб менеджмент торговельної мережі демонструє максимальну лояльність до режиму країни-агресора, – зазначається в повідомленні.

Це той самий предмет, який російська пропаганда використовує як символ знущання з цивілізованого світу, наголошують в агентстві.

Хто ще потрапив до списку спонсорів війни?

Наприкінці лютого НАЗК внесло до переліку французького рітейлера “Ашан”, який також не бажає виходити з ринку рф. Але рішення було ухвалене після публікації журналістського розслідування із фактами про те, що мережа “Ашан” в рф допомагає окупаційній армії.

Також у списку міжнародних спонсорів війни опинилися: Procter&Gamble, OpenWay Group, Danieli, TMS Tankers, Minerva Marine, Thenamaris Ships Management, Delta Tankers, Dynacom Tankers Management, Leroy Merlin, ComNav Technology, Mondi Group, eKassir, Liberian International Ship & Corporate Registry та Bonduelle.

Читайте також: Тютюновий гігант Philip Morris може ніколи не вийти з ринку рф