Наглядовий орган ЄС попереджає про зростання фінансових ризиків у сфері комерційної нерухомості

Наглядовий орган фінансової системи ЄС попередив регулюючі органи в Європейській економічній зоні про необхідність придушити потенційні ризики, що накопичуються в комерційній нерухомості.

Європейська рада з системних ризиків (ESRB) зазначає, що сектор комерційної нерухомості, який включає офісні будівлі, магазини та промислові склади, є вразливим до поточного економічного фону високої інфляції та нижчого зростання.

Президент Європейського центрального банку Крістін Лагард попередила, що цикли в комерційній нерухомості «мають більші амплітуди» і можуть перекинутися на реальну економіку.

Сектор також бореться зі структурними змінами, такими як зменшення попиту на торгові та офісні приміщення через зростання електронної комерції, суворіші екологічні будівельні стандарти та перехід співробітників до онлайн-роботи.

ESRB зазначив, що банки наражаються на ризики в секторі через свої кредитні портфелі, в тому числі через високе співвідношення кредиту до вартості. Якщо вартість нерухомості впаде, банкам доведеться відкладати більше капіталу, що зрештою може обмежити кредитування економіки.

Менеджери фондів також зазнають невідповідності між легкими вилученнями коштів інвесторами у фонди нерухомості та активами, які важко продати, наприклад офісами. Пенсійні фонди, страхові компанії та сек’юритизація також можуть постраждати від падіння цін.

«Фінансові органи повинні вжити заходів, наприклад, переконавшись, що банки застосовують «розсудливу» практику кредитування для нових позик, активуючи буфери капіталу для банків для покриття ризиків або встановивши ліміти кредитного плеча для інвестиційних фондів», — підкреслюють в ESRB. — «Європейська комісія також повинна забезпечити узгодженість у всьому ЄС».

Читайте також: Primark виходить на ринок Угорщини