Індекс самопочуття рітейлу в Україні демонструє поступове відновлення ринку

Дмитро Топольськов, Голова Дослідницької групи Української Ради Торгових Центрів, керівник дослідницької компанії Ukrainian Research Bureau (URB):

«Індекс самопочуття рітейлу (RWBI) в Україні, по даним пілотажу, демонструє поступове відновлення ринку. В жовтні відзначалось зниження Індексу через перебої зі світлом в країні, зокрема в торговельних центрах, внаслідок масованих ракетних ударів росії по об’єктах енергетичної інфраструктури України. Але в листопаді 2022 р., незважаючи на проблеми зі світлом, це зниження було нівельовано, і RWBI повернувся до вересневого показника в 28,1 пункт».

Можна констатувати, що торговельні центри поступово пристосовуються до роботи під час енергокризи. Низка ТЦ працює від генераторів. Робота в такому режимі змушує ТЦ економити електроенергію (наприклад, вимикати ескалатори), однак це дозволяє ТЦ продовжувати виконувати свою функцію.

Довідка. Індекс самопочуття рітейлу (Retail Well-Being Index — скорочено RWBI) розроблено в 2020 р. Українською Радою Торгових Центрів, який дозволяє в динаміці відстежувати рівень самопочуття рітейлу, враховуючі такі показники, як відвідуваність торгоельнвих центрів, вакантність площ в ТЦ та рівень ставок оренди. В пілотному режимі RWBI відстежується з серпня 2021 р.

Читайте також: Індекс Самопочуття Рітейлу стартував: в Україні відстежуватимуть динаміку роботи ТЦ