Продажі в енергокризу: Як торговельні центри підготувалися до роботи взимку

Після аварійних відключень енергосистеми торговельні центри України все частіше забезпечують автономне енергоживлення та відкривають локації на кшталт «Пунктів незламності». У разі повного блекауту в Києві будуть відкриті 13 ТЦ. Як вони працюють під час відключень і як готуються до можливого блекауту, розповідає The Page.

Як ТРЦ прийшли до енергонезалежності

Коли сталися перші масовані удари по енергетичній системі України в жовтні, більшість торговельних центрів і мереж не мали джерел альтернативного живлення або були забезпечені ними тільки на нетривалий аварійний період.

«Відвідуваність у жовтні та листопаді скоротилася внаслідок відключень. Більшість ТЦ ще не були готові до такого. Зараз торговельні центри вже пристосовуються до роботи на генераторах. У грудні в ТЦ, що мають автономне живлення, у більшості районів відвідуваність зростає», — зазначає Максим Гаврюшин, голова Української ради торгових центрів (УРТЦ), операційний директор Budhouse Group.

Мережа Епіцентр повідомляє, що в усіх магазинах встановили генератори на випадок відсутності світла. Зокрема, там готові підтримувати роботу під час тривалих відключень. Потужності генераторів вистачає для роботи кас і освітлення торгових приміщень, проте доводиться вимикати суттєву частину електрообладнання на фудкорті та опалення. Тому в разі довготривалого відключення температура повітря всередині торгового залу знижується.

Торгові мережі, що забезпечили автономне живлення, готові ділитися ним із клієнтами та запрошують приходити працювати до них, як у коворкінгах. Підзарядити гаджети та попрацювати в Києві можна в «Пунктах незламності», що відкрили ТРЦ Lavina Mall, River Mall, Respublika Park та Cosmo Multimall.

Останнім часом пункти підзарядки гаджетів працюють й у деяких торговельних мережах. До прикладу, з 8 грудня у магазині Епіцентр відкрили безплатний коворкінг в Києві за адресою проспект Степана Бандери, 11-А.

khab | 2

Читайте також: У разі повного блекауту в Києві працюватимуть окремі ТРЦ — список

Що зробили в Gulliver для автономного енергоживлення

Багатофункціональному комплексу Gulliver, що включає бізнес-центр і торговельно-розважальний центр, вдалося досягти повної автономності. Як повідомила комерційна директорка БФК Олена Забужко, комплекс має резервні джерела енергопостачання, що забезпечують роботу інтернету, кас, ліфтів, частини ескалаторів, освітлення зон загального користування.

«Ми забезпечені 2,2 мегаватами потужності, які рівномірно подаються від чотирьох окремих генераторів, що диверсифікує ризики й практично унеможливлює повне знеструмлення комплексу», — розповіла Олена Забужко.

Для генераторів Gulliver заготовлено 90 тонн пального, що зберігається в резервуарах постачальника, доставляється за потребою та оперативно відновлюється до заданого обсягу. Також комплекс має резерв технічної води для забезпечення першочергових потреб. У разі припинення централізованого водопостачання запасу води вистачить на період до 10 днів експлуатації в режимі розумної економії.

ТЦ борються за відновлення ринку

Торговельні центри схильні вкладати гроші в додаткове обладнання, облаштовувати зони відпочинку та роботи, щоб зацікавити відвідувачів приїхати до них.

«Зараз ринок торговельних центрів працює десь на 68% від довоєнного часу. Ми розробили індекс стану торговельної нерухомості України (RWBI). Він показує 27 пунктів, до вторгнення було 40. Приблизно таке саме падіння було цієї «Чорної п’ятниці». Таке саме приблизно очікуємо й на новорічні свята. Але все залежатиме від подій на фронті та обстрілів», — повідомив Гаврюшин.

На RWBI впливають такі чинники, як-от відвідуваність, середня орендна ставка та доля незайнятих приміщень. УРТЦ зазначає, що останніми місяцями ці показники вирівнюються.

За даними компанії UTG, на кінець листопада вакантність торговельних центрів Києва складала в середньому 18,8%. Це найвищий показник за чотири роки. У ковідному 2020 році через обмеження локдауну частка незайнятих приміщень досягла 14,1%, але у 2021 році знизилася до 11,5%. Проте в листопаді 2022 відновили роботу декілька торговельних центрів у Києві, Харкові та Одесі.

Про відновлення ринку також свідчать відкриття нових ТЦ: у 2022 році розпочали свою роботу 6 торговельних центрів. Усі вони малого формату та розташовані на заході України.

Читайте також: Торговельні центри у Луцьку погодили цілодобовий режим роботи