Орендні ставки у російських ТЦ можуть знизитися на 15%

Директор та керівник напряму оренди торгових приміщень Core. XP Надія Цвєткова вважає, що ставки оренди для ритейлерів у російських торговельних центрах знижуватимуться.

На думку Цвєткової, ставки оренди знижуватимуться особливо у нещодавно відкритих торговельних центрах. Вона також зазначила, що ТЦ, які розташовані у віддалених районах міста, постраждали значніше, ніж об’єкти, розташовані у зонах щільної житлової забудови. Особливо це притаманно торговельним центрам за Московською Кільцевою Автомобільною дорогою, цілеспрямоване відвідування яких стало менш затребуваним.

«Ми очікуємо, що прайм-ставки оренди наступного року будуть знижуватися (до -10% у топових ТЦ і до -15% у ключових ТЦ)», — сказала Цвєткова.

За її словами, при проведенні реструктуризації брендів рівень ризику недоотримання прибутку для орендодавців зріс, тому у ряді випадків орендні платежі для таких ритейлерів буде збільшено.

«Причинами структурних змін стала низка послідовних трансформацій — пандемія коронавірусу, розвиток онлайн-торгівлі, скорочення присутності міжнародних брендів», — зазначила експерт.

Цвєткова також зазначила, що загальна площа ТЦ, відкритих у 2022 році в росії, стала мінімальною за останні п’ять років. Із запланованих станом на початок цього року 195 тисяч кв. м торгових площ збудовано 128 тисяч кв. м (58 тисяч кв. м у Москві та 70 тисяч кв. м у регіонах).

Читайте також: Слідом за росією H&M закрила всі магазини в білорусі