Як працює ТРЦ Nikolsky у Харкові після відновлення

Продовжується відновлення роботи одного з найбільших торговельних центрів Сходу України — ТРЦ Nikolsky. Наприкінці вересня 2022 року було відкрито 1 та 2 поверх, а наприкінці жовтня 3 поверх. У листопаді планується відкриття 4 поверху разом з кінотеатром Multiplex, ДРЦ, боулінгом та фудкортом.

Скільки магазинів відкрито?

Станом на 1 листопада в ТРЦ працює вже більше 80 торгових точок. Це 32% торгових площ та 50% вітрин. Після відкриття 4 поверху площа відкритих орендарів збільшиться до 55%. Відносно не великий відсоток пов’язаний з тим, що закритими без розуміння дати відкриття, як і усюди в Україні, залишаються магазини групи Inditex та Н&М. Вони займають досить велику частку площі в ТРЦ. Натомість вже поновили свою роботу магазини лідерів українського ритейлу MTI, MD Group, Ultra Group та багато інших.

Яка вакантність та умови роботи?

Доля вакантних приміщень залишається на довоєнному рівні — 1%. За час повномасштабної війни розірвання угод майже не було. Навпаки, відбулося підписання 3 нових орендарів, які раніше не були представлені в ТРЦ. На час воєнного стану орендарі ТРЦ працюють на умовах сплати відсотку від товарообігу та ОПЕКСу.

Відвідуваність

Трафік ТРЦ поступово зростає з моменту відкриття мінус першого поверху. Влітку кількість відвідувачів на день складала 3-4 тис. На початок листопада середня відвідуваність вже перевищила 10 тис. на день. У вихідні доходить до 13-14 тис. Це в 3 рази менше ніж до війни, але чітко корелює з часткою відкритих площ, яка на початок листопада також складає третину від загального GLA.

Як торгують орендарі?

Жовтень показав досить непогані результати роботи орендарів. У середньому товарообіг склав 72% від жовтня 2021 року. Нагадаємо, що показники Індексу RWBI (Retail Well Being Index), розроблений UCSC, також зараз показує, що ринок відновився на 70%. Таким чином, Nikolsky демонструє середні по ринку показники відновлення. Враховуючи, що товарообіг орендарів у ТРЦ був досить великий до війни, один з найвищих у країні, ми вважаємо такі показники є дуже добрими, враховуючи реалії Харкова. У червні, коли ТРЦ тільки розпочав роботу, середній товарообіг відкритих орендарів складав 40% від того ж періоду 2021 року.

Варто зазначити, що 15% відкритих орендарів перевищили показники жовтня 2021 року, тобто у гривні мають виторг вищий ніж до війни. Це стосується в першу чергу операторів парфумерії та ювелірних виробів.

Середній товарообіг орендарів ТРЦ Nikolsky у жовтні 2022 залежно від товарної групи

Товарна група % до жовтня 2021
Фешн 71%
Електроніка 66%
Продукти харчування 61%
Ювелірні вироби 110%
Парфумерія 110%
Інше 52%
Маркетинг та суспільне життя

З першого дня «перезавантаження» гостро стояло питання, щодо проведення маркетингової активності в ТРЦ. З етичних міркувань та міркувань безпеки було вирішено відмовитись від проведення розважальних заходів з метою залучення відвідувачів. Натомість акцент було зроблено на більш тихі та культурні події: виставки, театральні вистави, виступи музикантів. Також було організовано щотижневі кінопокази на паркінгу (-2 поверх), що є укриттям. Це дало гарний результат — приходили сотні людей. Стало зрозуміло, що місто хоче відволіктися та людям потрібен ковток того життя, яке було до війни.

Читайте також: В ТРЦ Nikolsky відкрили точку видачі гуманітарної допомоги