Бізнес по-харківськи: як живе та працює місто під час війни

Незважаючи на постійну загрозу обстрілів Харкова, у місті продовжується життя — працюють ринки, супермаркети та торгові центри.

Станом на 1 січня 2022 року в Харкові проживало 1,4 млн. жителів. За оцінками Харківської ОДА, зараз у місті проживає 700-800 тисяч осіб. А за словами мера міста Ігоря Терехова, у Харкові залишається близько 1 мільйона людей. Ці дані є приблизними, тому що відстежити динаміку змін чисельності населення в місті поки що важко.

Бізнес у місті продовжує розвиватися — за даними Державної служби статистики, на середину літа в Харківській області було зареєстровано 118 270 фізичних осіб-підприємців, тоді як 1 січня 2022 року їх було 116 670.

Дедалі більше магазинів у Харкові відновлюють роботу. За час війни, яку росія розв’язала проти України, у Харкові було частково зруйновано чи знищено близько половини ринків та торгових майданчиків. Однак, незважаючи на це, у місті вже працює більша частина від довоєнної кількості маленьких магазинів та мереж магазинів. Зокрема, «Посад» (145 об’єктів), «Кулиничі» (137 об’єктів), «Салтівський м’ясокомбінат» (74 об’єкти) тощо. Також відкрито понад 255 (64%) аптек таких мереж, як “Копійка”, “911”, “АНЦ”, “Куля”, “СЛАВУТИЧ”, “КЛАС”, “Льода”, КП “Муніципальна аптека” тощо. . Працюють ветеринарні клініки “Лідер”, “Довіра”, “Кузя”, “Білий ікло”, “Друг” та ін., а також зоомагазини “Шиншилка”, “Master Zoo”, “Зооточка”, “EuroZoo”, “Vetastar” та ін.

«ТМ МастерЗоо докладає зусиль для повного відновлення діяльності усіх магазинів у Харкові. Для нас це має особливе значення, адже саме тут наша мережа народилася. На жаль, із низки причин не скрізь це можна зробити. 6 магазинів зараз нами оцінені як такі, що відновити сьогодні неможливо. За ними ми проводимо максимум підготовчих заходів, спрямованих на якнайшвидший старт роботи. Решта — працюють. Колективи магазинів тримають свій фронт, як і тримали його у найважчі для Харкова часи. Все буде гаразд, все буде Україна», — коментує Валентин Зарицький, керівник департаменту розвитку ТМ МастерЗоо.

masterzoo | 2

Продовжують відновлювати роботу магазини непродовольчих товарів, побутової та електротехніки, будівельних матеріалів та косметичних товарів. Зараз у Харкові працюють 47 магазинів мережі EVA та 25 магазинів мережі Prostor, а також шість супермаркетів Comfy, три магазини Фокстрот та один Епіцентр.

«По Харкову у нас працюють два магазини: у ТРЦ Nikolsky та ТЦ Україна ще один магазин на Олексіївці функціонує як точка видачі інтернет-замовлень. До війни ми мали вісім магазинів, але у зв’язку з обстрілами ми були змушені скоротити їх кількість, у тому числі у двох точках: по вул. Вернадського та ТРЦ Караван, де було пряме влучення. Щодо трафіку, ми спостерігаємо падіння до минулого року на 70-75%, але конвертація зросла, оскільки люди заходять цілеспрямовано за покупками. Якщо ситуація в місті стабілізується, плануємо відновити частину магазинів та розпочати реконструкцію. В інших прифронтових містах роботу практично у всіх торгових точках відновили, насамперед акцент робимо на безпеку в регіоні», — коментує Василь Шургот, директор з розвитку мережі «Фокстрот».

Заклади торгівлі в місті вводять зручний графік роботи для комфорту городян та працівників, а також враховують попит покупців на окремі групи товарів, щоб уникнути дефіциту.

Також відновили прийом відвідувачів деякі заклади громадського харчування, зокрема “Япошка”, “Маранелло”, “Париж”, “Навруз”, “Пробка” та інші. У місті працюють деякі салони краси та побутового обслуговування населення.

yaposhka | 3

У прес-службі Харківської міської ради повідомили, що у місті відновили роботу 70% супермаркетів та 68% ринків від їхньої загальної кількості.

Зокрема, працюють усі супермаркети мережі «Рост», «Диво маркет», «Десяточка», а також 13 із 14 супермаркетів «Клас», 9 із 13 супермаркетів «Сільпо», 53 із 66 супермаркетів «АТБ-маркет», 6 з 13 супермаркетів «Баскет» та інші.

«ТЦ и супермаркеты «Класс» работают каждый день в течение всего периода действия военного положения. В сети пострадал один супермаркет на Северной Салтовке, сейчас мы восстанавливаем его и готовим к открытию. В 13-ти работающих ТЦ возобновили работу 90% арендаторов. Ежемесячно наблюдается прирост покупателей», — говорит Татьяна Кайнова, директор департамента аренды сети «Класс».

tcklass | 4

На найбільшому торговому майданчику міста «Барабашово» відновили роботу понад третину підприємців, враховуючи, що від загальної площі постраждало близько 15% ринку, а якщо брати торговими об’єктами, то постраждало 25-30%. В адміністрації зазначають, що з кожним днем роботу на своїх об’єктах відновлює все більше підприємців.

За підрахунками УСТЦ, станом на вересень у Харкові працює понад половина торгових центрів (55%), причому у червні працювала третина ТЦ/ТРЦ. З початку військових дій було пошкоджено 6 великих торгових об’єктів, три з них відновили свою роботу.

Харківський ТРЦ Nikolsky зазнав ракетного удару на початку березня, внаслідок чого було пошкоджено обладнання, внутрішнє оздоблення та елементи фасаду. Вже у червні девелопер проекту Budhouse Group відкрив мінус перший поверх. У середині вересня після відновлюваних робіт для відвідувачів відкрився перший та другий поверх ТРЦ Nikolsky, а в середині жовтня планується відкриття третього поверху.

«Харків живе повноцінним життям, люди втомились від війни. У ТРЦ Nikolsky працює 92% площ мінус першого поверху. Відвідувачі нашого центру часто питають, коли відкриються магазини одягу, адже треба готуватись до зими. Сьогодні зі 100% людей, які приходять до ТРЦ, 100% йдуть за покупками. Найбільшим попитом користуються ювелірні товари та побутова техніка. Також деякі орендарі зазначають, що змінилася поведінка покупців: люди легше розлучаються з грошима та обирають максимально якісний товар“, — розповідає Аліна Ярова, молл-менджер ТРЦ Nikolsky. — “Щовихідних у паркінгу ТРЦ ми проводимо кінопокази. Такий захід збирає близько 400-500 відвідувачів. Людям не вистачає активностей, нам постійно про це говорять.

trcnikolsky 1 | 5

Торгово-розважальний центр Дафі, розташований на Салтівці, внаслідок обстрілу російськими окупаційними військами зазнав руйнування у березні та квітні 2022 року. Збитки зазнала територія кінотеатру Multiplex, частково зруйнована покрівля над гіпермаркетом та льодовою ареною «Айс Холл», крім того є пошкодження фасадної частини ТРЦ, зруйнована частина вітрин та завдано шкоди обробці та комунікаціям усередині торгового центру.

Як зазначає генеральний директор мережі ТРЦ Дафі Ігор Скляренко, поновлення роботи ТРЦ у Харкові було складним рішенням для компанії, що управляє: «Ми постійно отримували запити від мешканців Салтівки на відкриття гіпермаркету Fozzy. І не могли проігнорувати ці звернення. Багато аналізували, шукали рішення, як відновити роботу та у якому форматі, проводили переговори з представниками Fozzy. Після ухвалення рішення про відновлення роботи, перед нами постало питання безпеки працівників та відвідувачів. Ми відновили 400 кв. м покрівлі над гіпермаркетом. Fozzy, у свою чергу, відновив торгове обладнання та інші внутрішні руйнування територією магазину. Також організували повідомлення відвідувачів про початок повітряної тривоги, хоча музичне обладнання ТРЦ також зазнало значних руйнувань. Розміщено друковані плакати, де вказано найближчі укриття та як до них дістатися, а також організовано тимчасове укриття на території ТРЦ».

У червні ТРЦ Дафі частково відновив свою роботу, щодня ТРЦ відвідує від 1200 до 1600 мешканців Салтівки. На сьогоднішній день у Дафі працюють магазини товарів гострої потреби — гіпермаркет, аптека та магазин взуття. Адаптуючись до умов військового стану, ТРЦ змінив звичний графік роботи на графік з 8:00 до 18:00. У міру повернення мешканців Салтівки та відновлення Харкова, ТРЦ має намір нарощувати обсяг послуг, що надаються.

trcdafi | 6

ТРЦ Французький бульвар також отримав пошкодження від окупантів — у липні до об’єкту потрапив російський снаряд, який пробив дах будівлі. Того ж місяця після демонтажу пошкодженої частини даху торговий центр знову відкрився для відвідувачів. Нині у ТРЦ працюють близько половини орендарів.

Читайте також: Как торговым центрам Украины пройти наступающую зиму с минимальными потерями