Із 24 постраждалих в Україні ТЦ 7 відновили роботу

За 135 днів війни пошкодження отримали 24 торгові центри, з них 7 відновили роботу — по два у Києві, Київській області та Харкові та один у Чернігові.

Київ

20 березня армія росії завдала удару по столичному ТРЦ Retroville. Внаслідок обстрілу значно постраждали фасади з південно-східної сторони центру, повністю зруйновано один із восьми входів. Також було пошкоджено обробку всередині приміщень та розбито багато вітрин. Істотно постраждала офісна будівля.

Після ремонтних робіт було оголошено про часткове відкриття ТРЦ. З 15 червня Retroville працює за графіком 10:00-19:00. У ТРЦ поновили роботу близько третини магазинів. У серпні цього року планується відкрити три чверті площ торговельного центру.

Ще один київський ТРЦ Lavina Mall отримав ушкодження 14 березня. Снаряд впав у районі розважального центру Галактика, внаслідок чого було пошкоджено фасадну частину будівлі.

За два місяці, 10 травня, ТРЦ відновив роботу. Наразі працює більше половини торгових точок, що приймають відвідувачів з 10:00 до 20:00.

Київська область

Retail Park Bucha у березні постраждав від рук російських військових та місцевих мародерів — ТЦ був пограбований та розгромлений усередині. Але вже у травні після відновлення приміщень торговий центр повернувся до роботи. У Retail Park Bucha почали відкриватися магазини першої потреби, які працюють щодня з 09:00 до 19:00.

Наприкінці травня відновив роботу бучанський ТРЦ Avenir Plaza, який відкрився лише у грудні 2021 року. За час окупації Київської області торговельний центр було розграбовано, а всі фасадні вікна 2 поверхи розстріляно. Зараз у ТРЦ працює кілька магазинів непродовольчих товарів та продуктовий супермаркет.

Харків

ТРЦ Nikolsky, один із найбільших та сучасних торгових центрів Харкова, 9 березня зазнав ракетного удару від російських окупантів. Ракета потрапила у дах торгового центру та пробила 2 перекриття – дахи та технічного поверху, потрапивши до дитячого розважального центру на 4 поверсі. Значних пошкоджень зазнали зони загального користування, фасад, мультимедійні екрани тощо. Постраждав також купол ТРЦ, визнаний книгою рекордів України як найбільша світлопрозора конструкція в країні.

17 червня, після відновлювальних робіт, ТРЦ Nikolsky знову відчинив свої двері для відвідувачів. В даний час працює ряд магазинів на -1 поверсі та паркування на -2 поверсі. У торговельно-розважальному центрі відновили роботу 32 торговельні заклади, до відкриття готуються ще 8.

У червні також поновив роботу харківський ТРЦ Дафі. Торгово-розважальний центр постраждав від пожежі, що спалахнула 7 квітня в ТРЦ Караван, розташованому поруч. У Дафі на сьогоднішній день працюють гіпермаркет, аптека та термінали, ТРЦ відкрито з 9:00 до 17:00.

Чернігів

17 березня чернігівський ЦУМ отримав ушкодження від обстрілу касетними боєприпасами. Постраждав фасад будівлі, покриття покрівлі, кілька вітрин та вікна. Також вибуховою хвилею було пошкоджено LED-табло.

20 квітня роботу ТЦ було відновлено. На даний момент у ЦУМі працюють понад 50 магазинів з 09:00 до 19:00, «Сільпо» – до 21:00.

Читайте також: Зміни у торговельно-розважальному секторі України: відкриються не всі